NAVO-aanval kost vijf Afghaanse soldaten het leven

Vijf Afghaanse soldaten zijn om het leven gekomen bij een luchtaanval van de NAVO in de oostelijke provincie Logar. Ook raakten er acht soldaten gewond. “De reden voor de luchtaanval is nog onduidelijk en het onderzoek is in gang”, aldus de woordvoerder van de lokale autoriteiten tegen persbureau Reuters.

De internationale troepenmacht ISAF kan nog niet reageren op de berichten, maar het Afghaanse ministerie heeft het dodental bevestigd.

Eind 2014 vervalt het mandaat van de buitenlandse troepenmacht. Het is de bedoeling dat in 2015 een veel kleinere missie van start gaat, die tot doel heeft de Afghaanse veiligheidstroepen (krijgsmacht en politie) te trainen, adviseren en assisteren. Waarschijnlijk gaat het in totaal om maximaal 15.000 militairen, van wie maximaal 10.000 onder Amerikaans bevel. Op het hoogtepunt van de operaties telde Afghanistan 140.000 man buitenlandse troepen. De terugtrekking is inmiddels in volle gang.

De Afghaanse president Karzai heeft zich vaak boosgemaakt over (burger)slachtoffers die vallen door de agressie van buitenlandse militairen.

    • Lex Boon