Minder files dankzij efficiënter gebruik van de weg

Het aantal files op drukke verkeersknooppunten is sinds 2011 met 4 procent gedaald. Dagelijks mijden 13.500 automobilisten de spits. Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) vandaag bekendgemaakt op een congres in Zwolle.

Dankzij kabinetsbezuinigingen is minder geld beschikbaar voor de aanleg van nieuwe wegen, spoor en vaarwegen. Schultz experimenteert daarom samen met regionale overheden en het bedrijfsleven met bijna driehonderd kleinere maatregelen om files tegen te gaan. Dat gebeurt in twaalf drukke regio’s, zoals Amsterdam, Rotterdam, en Arnhem-Nijmegen. Samen met de regionale overheden steekt Schultz 1,1 miljard euro in dit Beter Benutten-programma.

Doel is een daling van het aantal files in 2015 met 20 procent. Vandaag presenteerde Schultz de eerste resultaten: 29 geëvalueerde maatregelen leverden 4 procent minder files op. Het gaat vooral om ‘spitsmijden’, waarbij automobilisten geld krijgen als ze niet in de spits met de auto gaan. Schultz maakte ook bekend 300 miljoen uit te trekken voor een vervolg van het project tussen 2015 en 2018. De regio’s leggen hetzelfde bedrag bij.