5000 kilo dinosaurus: maak kennis met de grootste vleeseter van Europa

Foto Christophe Hendrickx

Met een lengte van tien meter, een schedel van een meter en een gewicht van vijf ton is de grootste vleeseter van Europa gevonden. Wees niet bang dat je ‘m in het wild tegenkomt: de torvosaurus gurneyi is al een tijdje uitgestorven.

De torvosaurus gurneyi moet volgens PLoS ONE ongeveer 150 miljoen jaar geleden tijdens het Jura-tijdperk in Europa hebben geleefd. Meer specifiek: in Portugal. Het is daar waar de eerste botten van de dinosaurus zijn gevonden, ten noorden van Lissabon.

Bron PLoS ONE

De vondst deed aanvankelijk vermoeden dat het om de Torvosaurus tanneri ging, die vooral in Noord-Amerika leefde. In de Jura-periode waren Europa en Amerika nog maar net uit elkaar, waardoor de flora en fauna erg veel op elkaar leek. Uit analyse van de kaak, de staart en het scheenbeen is echter gebleken dat het om een compleet nieuwe dino gaat. Eén met tanden van meer dan tien centimeter lang.

Essentieel bij het ontdekken van de nieuwe soort was een stuk van de kaak die de Nederlander Aart Walen bijna tien jaar geleden in Portugal heeft gevonden. Hij trof ook een nest aan, met eieren en restanten van een embryo.

Ondanks de indrukwekkende afmetingen is de torvosaurus gurneyi overigens niet de grootste vleesetende dinosaurus. Hij legt het af tegen de carchodontosaurus (Afrika).

En natuurlijk de tyrannosaurus rex (Noord-Amerika):

Vertaald betekent de naam ‘woeste hagedis van Gurney’, een referentie aan de dinotekenaar James Gurney.

Het hele onderzoek is hier te lezen:

Journal.pone.0088905