Zoon van Gaddafi verdwijnt linea recta in de gevangenis

Al-Saadi, de derde zoon van de in 2011 gedode Libische leider Gaddafi, is terug in zijn vaderland. Buurland Niger heeft hem uitgeleverd. Vanaf het vliegveld van Tripoli werd hij vanochtend vroeg linea recta naar een gevangenis in de Libische hoofdstad overgebracht. Op de sociale media verschenen onmiddellijk fotootjes van hem in blauwe gevangeniskleding.

De Libische regering wil Al-Saadi (40) vervolgen wegens zijn rol bij het geweld tegen de bevolking tijdens de opstand tegen Gaddafi senior. Het proces zal voldoen „aan de standaarden van het internationaal recht”, hebben de autoriteiten beloofd. Ook Gaddafi’s zoon Saif al-Islam (41), vaak genoemd als gedoodverfde opvolger van zijn vader, zit vast in Libië.

Al-Saadi was naast zijn uitspattingen in het uitgaansleven vooral bekend als voetballer. Hij stond korte tijd als prof onder contract bij de Italiaanse club Perugia, maar werd ontslagen wegens doping. In het eerste werd hij nooit opgesteld. (NRC)