Lekker uit je plaat!

Vrijgezellinnenfilm //

Best Night Ever

Is het sexy om als vrouw ‘one of the guys’ te zijn? Of eng? In de ene na de andere film wordt de ‘battle of the sexes’ weer helemaal opnieuw uitgevochten. Als we Hollywood mogen geloven, mogen vrouwen zich tijdens een avondje uit als kerels gedragen. Als we de volgende ochtend maar weer als bij toverslag in schoongewassen maagden veranderen. Anders gezegd: vrouwen mogen in films best zelfstandig zijn en af en toe zelfs een beetje uit de band springen, als het maar binnen de perken blijft. De assepoestermythe is hardnekkig.

En hoe vrijgevochten zijn die filmische mannenprivileges van lekker leven en loltrappen eigenlijk? Ze lopen meestal uit op comazuipen en de volgende ochtend met geheugenverlies ontwaken in Las Vegas of Bangkok. Bevrijdend is dat wel. Zoveel ‘bad girls’ heeft de filmgeschiedenis immers niet ongestraft laten ontkomen.

Best Night Ever is een vrijgezellinnenfilm, een nieuw subgenre van de aloude romantische komedie. Regisseurs Jason Friedberg en Aaron Selzer hebben echt geprobeerd om een grappige en subversieve film af te leveren over vier jonge vrouwen die in Las Vegas, op de avond voordat een van hen gaat trouwen, uit hun plaat gaan.

Het concept is bekend. Een verloren weekend. Wat in Vegas gebeurt, blijft in Vegas. De jongens een avondje met een stripper in een hotelkamer? Dan de meisjes ook. Daar komt een blacklight-app aan te pas, die een Jackson Pollock-motief van spermasporen in een goedkoop motel onthult. Verder zien we een tiara met knipperende wiebelpiemels en een potje gelatineworstelen.

Vrouwelijke subversiviteit? Daarvoor lijkt het filmpubliek nog niet rijp. De film Bachelorette deed het bijvoorbeeld niet erg goed: boerende en kotsende vrouwen waren wellicht een novelty die we niet al te vaak willen zien. Hoe ver vrouwen uit de band mogen springen, liet de Nederlandse film Toscaanse bruiloft zien, waar een meisjeshockeyteam een vrijgezellenfeestje organiseert. Er is een olala-fotoshoot en een kus tussen twee vrouwen, maar het zijn uitspattinkjes die de moraal van het monogame heteroseksuele huwelijk eerder bevestigen dan ondermijnen. De male stripper is een moderne Bacchus, de volgende ochtend is de orde snel hersteld.

Best Night Ever probeert op een trend mee te liften. Op z’n best melig, meestal gewoon onleuk, omdat de film op een sadistisch soort humor berust. Vanaf de eerste scène worden de meiden afgestraft. Creditcards geblokkeerd, geld gestolen, seksclub uitgezet, cokedeal mislukt, worstelwedstrijd eindigt in ziekenauto. Elke keer als ze even lol hebben, volgen repercussies. Maar als genre kan de vrijgezellinnenfilm wel een blijvertje zijn. Als je er nat mee kan gaan, is de uitdaging des te groter om er de volgende keer wel mee te scoren.

    • Dana Linssen