Kwatta: wellicht alsnog subsidie

Jeugdgezelschap Kwatta krijgt gelijk dat het ten onrechte geen subsidie heeft gekregen.

In januari won Theater Kwatta in Pittsburgh een grote internationale prijs, gisteren boekte het jeugdtheatergezelschap een belangrijke overwinning in zijn juridische strijd met het ministerie van OCW. De Raad van State gaf Kwatta gelijk dat het op onterechte gronden is afgewezen voor rijkssubsidie. Het in zijn voortbestaan bedreigde gezelschap lijkt gered.

Lijkt, want het ministerie moet opnieuw beslissen over de subsidieaanvraag en vraagt weer advies aan de Raad voor Cultuur. Daarvoor krijgt het acht weken de tijd. „We zijn blij, maar weten nog niet wat dit op zal leveren”, zegt artistiek leider Josee Hussaarts.

Kwatta had voor de huidige subsidieperiode net als Jeugdtheater Sonnevanck een aanvraag ingediend voor Regio Oost. In zijn beroep voerde Kwatta volgens de Raad van State terecht aan dat de ministeriële regeling niet uitsloot dat twee gezelschappen per regio subsidie krijgen. De Raad voor Cultuur heeft de regeling voor geografische spreiding echter wel zo geïnterpreteerd.

Bovendien heeft de Raad voor Cultuur in zijn advisering de beoordelingscriteria waarop Kwatta goed scoorde, zoals publieksbereik, minder meegewogen. De afweging tussen de gezelschappen is volgens de Raad van State onvoldoende gemotiveerd.

Het ministerie stelt in een reactie dat vooral de Raad voor Cultuur een tik op de vingers heeft gekregen. Het ziet nog geen aanleiding om de regeling te repareren. De Raad voor Cultuur stelt „dat het zich bezint op een aanpassing van de advisering in de komende adviesrondes”.

Kwatta is na Holland Opera, dat begin dit jaar een procedure won tegen het Fonds Podiumkunsten, het tweede gezelschap dat succesvol is in juridische procedures. Maar er is een lange adem voor nodig. „Zonder die rijkssubsidie kunnen we niet overleven”, zegt artistiek leider Hussaarts. „We hebben al veel personeel op straat gezet. De overgebleven mensen krijgen minder uren betaald, terwijl ze meer uren zijn gaan werken. We plegen roofbouw op onszelf.”

De Ipay Victor Award die Kwatta in januari won heeft geleid tot boekingen voor twee tournees in de VS en Canada. Het ministerie is nu veroordeeld om de proceskosten van Kwatta te betalen. Hussaarts: „Als we weer een negatief besluit krijgen, kunnen we weer een bezwaarprocedure beginnen.”

    • Daan van Lent