kort

Foto ANP

Voor de rechter

‘Raadslid Heerlen schond ambtsgeheim’

Een raadslid van de gemeente Heerlen moet voor de rechter verschijnen op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim. De man had vertrouwelijke informatie over een overname van een sociale werkvoorziening gelekt. Het ging volgens het Openbaar Ministerie om informatie over het overnamecontract tussen het failliete Licom en het Werkvoorzieningsschap Zuid-Limburg in 2012. Volgens lokale media gaat het om Roel Leers van de fractie Hart Leers. Hij werd vorige zomer al eens verhoord over het dossier. Het college van burgemeester en wethouders van Heerlen had aangifte gedaan nadat het raadslid de informatie had gepubliceerd.

Wietwoningen

Ombudsman onderzoekt invallen

Nationale Ombudsman Freek van Dooren doet onderzoek naar mogelijk onterechte politie-invallen in woningen waarin wiet zou worden gekweekt. Hij wil kijken hoe vaak dit voorkomt, of er wel gegronde redenen zijn voor een inval en hoe de politie omgaat met de afwikkeling. De ombudsman krijgt vaak klachten van burgers over invallen waarbij de politie niets aantrof. Volgens Van Dooren is zo’n inval ‘een verregaande inbreuk op het huisrecht van burgers’. Hoe vaak dit voorkomt, is nauwelijks in beeld gebracht.

Loonsverhoging

Woedende stakers krijgen geen gehoor

Ongeveer honderd stakers hebben gisteren geprotesteerd onder het raam van het Nederlandse hoofdkantoor van Xerox in Venray. De medewerkers zijn ‘ontzettend boos’ omdat de directie van het kopieerapparatenconcern de lonen niet met 3 procent wil verhogen. Dat heeft een woordvoerder van FNV Bondgenoten laten weten. De stakende werknemers maakten een rondje langs de gebouwen van de fabriek. De directie heeft niet gereageerd op de protesten. Xerox bood eerder een loonsverhoging van 1,25 procent aan. De werknemers beraden zich nog op vervolgacties. „Het is goed mogelijk dat de staking wordt voortgezet”, laat FNV Bondgenoten weten.

    • Novum