kort

Foto AP

12.30

Rond die tijd is gisteren het eerste kievitsei van dit jaar gevonden. De vinder, een lid van een weidevogelbeschermingsgroep, kwam het ei tegen in een akker in het Gelderse Delwijnen. Met de vondst is het weidevogelseizoen weer begonnen. Vrijwilligers trekken vanaf nu tot half juni het land in om nesten te zoeken en te beschermen. De vinder moest het ei laten liggen. Alleen in Friesland mogen onder bepaalde voorwaarden kievitseieren worden geraapt. Het eerste kievitsei staat symbool voor de lente. De vondst van dit jaar is vroeg. Vorig jaar werd het eerste ei op 21 maart aangetroffen.

Ruimtereis

NASA wil missie naar maan van Jupiter

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zich een nieuw doel in de ruimte gesteld: Europa, een van de manen van Jupiter. NASA wil in 2015 beginnen met het plannen van een missie. De Amerikaanse wetenschappers hopen dat ze op de maan, die bedekt is met een ijslaag, tekenen van leven zullen vinden. Voor de plannen voor de Europa-missie is ruimte gemaakt op NASA’s begroting voor 2015, die dinsdag werd gepresenteerd. NASA hoopt ergens tussen 2020 en 2030 een sonde naar Europa te sturen. Eenvoudig wordt de missie niet, onder meer vanwege de straling rond Jupiter en de afstand tot de aarde. Ruimtesonde Galileo, die in 1989 naar Jupiter werd gestuurd, deed maar liefst zes jaar over de reis.

Carnaval

Paar incidenten Limburgs carnaval

Het carnaval in Limburg is de afgelopen dagen ‘feestelijk’ en zonder ‘grote calamiteiten’ verlopen. Dat heeft de politie op woensdag gemeld. Enkele personen wisten het feest te verstieren en werden aangehouden. Zo probeerde een 27-jarige man uit Sittard de boel te flessen met valse betaalmunten. In Geleen viel een waarschuwingsschot toen de politie een bestuurder probeerde aan te houden die met zijn auto dwars door een optocht was gereden. Diezelfde avond werd een gewapende overval gepleegd op een snackbar in Roermond. De eigenaar dacht dat het om een grap ging en bood de overvaller een snack aan. Die weigerde dat en verliet verbaasd en zonder buit het pand.

    • Novum
    • Ap