kort

Hamas

Israël onderschept raketten voor Gaza

Israël heeft op de Rode Zee een schip geënterd en tientallen geavanceerde Iraanse raketten onderschept die onderweg waren naar de Gazastrook. Dat hebben woordvoerders van het Israëlische leger gezegd. De raketten waren van het type M-302 en hebben een bereik van 160 kilometer. Als leden van Hamas in de Gazastrook de raketten in handen hadden gekregen, zouden hun defensiemogelijkheden aanzienlijk zijn verbeterd. Momenteel beschikken zij slechts over raketten met een bereik tot 80 kilometer. Israël kwam het Iraanse plan om de raketten te verschepen op het spoor na maanden onderzoek van de Israëlische inlichtingendiensten. Het plan was om de raketten af te leveren in Soedan, en van daaruit via Egypte naar Gaza te brengen.

Oorlogsschip

Frankijk test schip bestemd voor Rusland

Een oorlogsbodem van Franse makelij die bestemd is voor de Russische krijgsmacht wordt voor het eerst getest. Het schip uit de Mistral-klasse, de Vladivostok, vaart woensdag voor het eerst uit, terwijl topdiplomaten in Parijs een oplossing proberen te vinden voor de crisis in Oekraïne. Frankrijk en Rusland kwamen in 2011 de verkoop van het schip voor 1,2 miljard euro overeen.

Frankrijk veroordeelt de Russische invasie op de Krim, maar heeft gezegd de defensieafspraken over de oorlogsschepen niet te zullen schrappen. Woordvoerders van het Franse bedrijf zeiden dat enkele Russische klanten en militairen het schip later deze maand bezoeken.

Mislukt

VPRO ziet niets in fusie met Powned

Powned wil graag aansluiten bij de VPRO, maar de omroep heeft het verzoek afgewezen. Dat zegt VPRO-directeur Lennart van der Meulen. „Op basis van de programma’s is samenwerking by far niet vanzelfsprekend.” Powned-baas Dominique Weesie zegt niets te weten van de afwijzing. „We praten op dit moment met alle omroepen.” Een samenwerking tussen VPRO en Powned zou opmerkelijk zijn; de nieuwe omroep zei altijd het linkse geluid niet te waarderen.

    • NRC
    • Ap