Kinderen zijn verstandiger

Komedie //

We Are the Best!

Haat Sport is het aanstekelijke nummer dat de dertienjarige punkers Bobo en Klara componeren en dat als rode draad door We Are the Best! loopt. De assertieve Klara (met hanenkam) en jongensachtige Bobo (met brilletje en piekhaar) wonen in Stockholm. Het is 1982, een klasgenootje snauwt hun toe dat „punk al vijf jaar dood is”, maar het deert het eigengereide duo niet. Bobo en Klara zijn punk omdat ze zich eeuwige buitenbeentjes voelen, zowel thuis als op school, waar oppervlakkige, apolitieke blondjes de dienst uitmaken en de ‘fascistische’ gymleraar de pik op ze heeft.

De volwassenen in We Are the Best! gedragen zich altijd kinderachtiger dan de tieners en regisseur Moodysson filmt consequent vanuit het standpunt van de opstandige meisjes. Met We Are the Best! keert Moodysson terug naar de tijd van zijn doorbraakfilms Fucking Åmål en Together, tamelijk pretentieloze en toegankelijke feelgoodfilms die ver weg staan van zijn latere maatschappijkritische en wat al te didactische aanklachten. Moodysson heeft zijn plezier en optimisme hervonden.

Moodysson doet wat hij als geen ander kan: een sterk sfeerbeeld neerzetten vol sympathie voor de denkwereld van adolescenten, een overtuigende meisjesvriendschap schetsen, en dat alles opdienen met humor en een snufje drama – zo komt de vriendschap onder druk te staan als beiden verliefd worden op de knapste jongen in een punkband.

    • André Waardenburg