Kamermeerderheid wil ov-poortjes openhouden

PvdA en VVD zijn tegen de sluiting van ov-poortjes op de stations. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen de poortjes op stations openhouden, zodat ook mensen zonder een ov-chipkaart stations kunnen gebruiken om het spoor over te steken. Volgens de NS zal dit in de toekomst met een speciaal passagerecht mogelijk zijn.

De partijen zullen volgens Novum dit vanmiddag tijdens een kamerdebat met staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) verkondigen. De sluiting van de poortjes is volgens de NS noodzakelijk om zwartrijders en dronkelappen uit de trein te houden. In een reactie op het voornemen van de partijen zegt een woordvoerder van de NS dat het ook straks nog steeds mogelijk zal zijn om zonder ov-saldo op de stations te komen.

Zo kan er via automaten buiten het station een speciaal passagerecht worden aangeschaft voor op de ov-chipkaart. Daarmee is toegang tot het station mogelijk. De invoering van dergelijke pasjes zal in overleg gebeuren met de gemeente en de pasjes worden verstrekt op naam, aldus de woordvoerder:

“Als iemand dan wordt betrapt op zwartrijden, hebben we gelijk zijn naam en dat maakt het minder aantrekkelijk.”

‘Niet goed voor ondernemers’

Eerder vanochtend meldde PvdA-kamerlid Duco Hoogland dat stations een publieke ruimte zijn en dienen ze daarom open te blijven:

“Als je je oma op de trein wil zetten of van het station wil halen, dan moet je ook gewoon het station op kunnen.”

Een proef in Woerden met gesloten ov-poortjes leidde volgens VVD-kamerlid Betty de Boer tot problemen:

“Er wonen mensen en ondernemers aan beide zijden van het spoor, dat al een gebied doorsnijdt. Mensen moeten gewoon van de ene naar de andere kant kunnen komen, zonder dat ze per se een ov-chipkaart moeten hebben.”

De partijen hebben moties aangekondigd tegen de landelijke sluiting van de ov-poortjes.

    • Philippus Zandstra