Kamerleden zien Twitter als belangrijker nieuwsbron dan de tv

PVV-Kamerlid Fleur Agema tijdens een vragenuurtje in de Tweede Kamer. ANP / Jerry Lampen

Ruim 15 procent van de Tweede Kamerleden zegt social media de belangrijkste media te vinden voor hun dagelijks werk. Televisie blijft daarbij achter (6,8 procent). Ruim de helft van de Kamerleden (57,7 procent) vindt kranten, digitaal of op papier, het belangrijkst voor hun werk.

Dat concludeert PR-bureau Weber Shandwick uit een onderzoek onder Tweede Kamerleden, dat vanmiddag in Den Haag gepresenteerd wordt. Vijf jaar na de introductie van het medium hebben 139 van de 150 Kamerleden een Twitteraccount. De onderzoekers hebben zich vooral gericht op wat Kamerleden zelf zeggen over hun gebruik en waardering van Twitter. 63 Kamerleden werkten aan het onderzoek mee.

D66 meest nieuwswaardig

Uit het onderzoek blijkt verder dat politieke journalisten tweets van D66 het meest nieuwswaardig vinden, ook al tweeten fractieleden van die partij gemiddeld niet zo veel. De PVV, die in eerder onderzoek bovenaan stond, komt nu op de tweede plaats.

Eerder onderzoek wees uit dat politici Twitter zagen als middel om buiten traditionele media om te communiceren. Nu blijkt dat zij Twitter vooral waarderen als gereedschap om hun werk als volksvertegenwoordiger te doen. Zo prijst Pieter Omtzigt, CDA-Kamerlid en zelf een actieve twitteraar, Twitter omdat het de snelste nieuwsbron is.

Kamerleden twitteren vooral met elkaar

Kamerleden zeggen Twitter ook belangrijk te vinden om met kiezers te in gesprek te treden, maar ze communiceren vooral met elkaar en met politieke journalisten. Harry van Bommel (SP): “Dé ‘burger’ bestaat alleen bij McDonalds. Mensen die mij volgen zijn geïnteresseerd in politiek.” (NRC)