Inflatie nog verder gedaald: 1,1 procent - laagste stand in 3,5 jaar

Foto ANP / Lex van Lieshout

De inflatie is in februari verder gedaald naar 1,1 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt. In januari lagen de consumentenprijzen 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was toen al de laagste inflatie in 3,5 jaar.

De prijzen zijn in februari vooral verder gedaald doordat benzine goedkoper was dan een jaar eerder. Ook de prijzen van voedsel, en dan met name verse groente en fruit, drukten de prijzen.

Over heel 2013 bedroeg de inflatie 2,5 procent. De inflatie is sinds het najaar flink gedaald. Dat komt doordat in oktober 2012 de prijzen door de btw-verhoging van 19 naar 21 procent flink omhoog gingen. Dat prijsopdrijvende effect was een jaar later uitgewerkt.

Volgens de rekenmethode van het Europese statistiekbureau Eurostat, waar andere definities worden gehanteerd, kwam de Nederlandse inflatie in februari uit op 0,4 procent. De inflatie komt daarmee voor het eerst sinds september 2012 weer onder het gemiddelde in de eurozone uit, dat 0,8 procent bedroeg in februari.

De inflatie in de eurozone is al tijden lager dan de 2 procent die de Europese Centrale Bank gezond vindt. Sterker nog, de inflatie is al vijf maanden lager dan 1 procent en zit dus in de “gevarenzone”, zo zegt president Mario Draghi. NRC schreef hier gisteren over:

“Dit bezorgt beleggers en analisten een ongemakkelijk gevoel: zijn we op weg naar een periode van deflatie, het proces waarbij prijzen dalen, consumenten aankopen uitstellen, lonen niet meer stijgen en de hele economie stagneert? Dat proces waar je heel moeilijk uitkomt als je er eenmaal inzit?”

Sinds gisteren vergadert de Europese Centrale Bank over de vraag of zij zal ingrijpen om verhoging voor elkaar te krijgen.

    • Lex Boon