Hij weet alleen iets van ondernemen, ‘van de rest heb ik geen verstand’

De baas van bouwer Strukton houdt zich niet aan de cao, zeggen de vakbonden. Ze dagen hem voor de rechter.

Hij zou er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor zijn: het niet naleven van de cao bij bouw- en spoorbedrijf Strukton en het onrechtmatige ontslag van de voorzitter van de ondernemingsraad vorig jaar.

Reden voor de vakbonden om Strukton-topman Gerard Sanderink voor de rechter te dagen. „De maat is nu vol”, schrijven FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen in een gezamenlijke verklaring – en zien Sanderink graag in de rechtszaal.

Strukton (1,4 miljard euro omzet, 6.000 werknemers) was lid van werkgeversclub Bouwend Nederland, maar dat lidmaatschap heeft Sanderink opgezegd. „Hierdoor kan hij zich gaan onttrekken aan de arbeidsvoorwaarden in de cao”, schrijven de bonden.

Een woordvoerder van Strukton laat weten dat het opgezegde lidmaatschap „niets” met de cao te maken heeft, maar met de contributie die voor lidmaatschap van Bouwend Nederland betaald moet worden. Dat kost 500 euro per jaar, plus 0,26 promille van de omzet (ruim 350.000 euro voor Strukton) . „Wij houden ons gewoon aan de cao.”

Het bedrijf wil niet inhoudelijk reageren op de verwijten. De gedaagde bestuursvoorzitter Sanderink wil met de bonden aan tafel, zegt de woordvoerder – in de hoop het conflict buiten de rechtszaal op te lossen.

Het is niet de eerste keer dat de topman zich voor de rechter moet verantwoorden. In 2012 kreeg Sanderink een boete van 100.000 euro opgelegd. Hij verzuimde enkele grote aandelentransacties, nodig om zijn meerderheidsbelang in twee bedrijven veilig te stellen, te melden bij toezichthouder AFM. Deze transacties had hij niet mogen verzwijgen, zo oordeelde het Amsterdamse gerechtshof.

Sanderink had het niet kwaad bedoeld, verklaarde hij destijds voor de rechter. „Ik moet ondernemen, van de rest heb ik geen verstand.”