Gaddafi’s zoon Saadi uitgeleverd aan Libië

Saadi Gaddafi, de derde zoon van de verdreven Libische leider Moammar Gaddafi, op een persconferentie in 2005. Op de achtergrond een portret van zijn vader. Foto EPA / Mick Tsikas

Niger heeft Saadi Gaddafi, de zoon van voormalig Libisch dictator Moammar Gaddafi, uitgeleverd aan Libië. Dat heeft de Libische premier Zeidan bekendgemaakt. Saadi arriveerde vannacht op de luchthaven van Tripoli, vanwaar hij naar een gevangenis in de Libische hoofdstad werd gebracht. Volgens de regering zal de zoon van Gadhafi - een van de acht kinderen van de vroegere Libische leider - worden behandeld ‘in lijn met internationale wetgeving’.

Na de val van het bewind van zijn vader in 2011 vluchtte Saadi weg uit Libië. In Niger werd hij gearresteerd, waar hij sindsdien onder huisarrest zat.

Al-Saadi, vooral bekend als playboy en voetballiefhebber, wordt door de Libische autoriteiten gezocht, maar niet door het Internationaal Strafhof, zoals zijn broer Seif al-Islam. Seif wordt vastgehouden door een Libische militie, die hem weigert uit te leveren aan het centrale gezag.

De weduwe van de afgezette en gelynchte Libische leider Moammar Gaddafi, en zoons Mohammed en Hannibal en dochter Aisha hebben asiel gekregen in Oman. Drie andere zoons zijn in de opstand tegen Gaddafi’s regime gedood.

    • Lex Boon