Franse en Malinese troepen doden zo’n tien islamistische militanten

Malinese soldaten worden getraind bij het hoofdkwartier van de missie van de Europese Unie in Koulikoro. Foto Reuters / Joe Penney

Franse en Malinese troepen hebben ongeveer tien verdachte islamistische strijders gedood tijdens een operatie in het noorden van Mali, zo schrijft persbureau Reuters vanavond.

De militanten zijn met hulp van een drone opgespoord, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. De luchtmacht is hierop ingeschakeld om in te grijpen. Het zou volgens Franse media om de eerste succesvolle missie gaan die dankzij de waarneming van een hierop ontworpen drone is uitgevoerd. Een woordvoerder van het Franse leger meldt dat dankzij het gebruik van drones is ontdekt dat een aantal jihadisten momenteel op zoek zijn naar een schuilplaats.

Troepenmacht Frankrijk in Mali flink teruggeschroefd

Frankrijk stuurde vorig jaar een troepenmacht naar Mali nadat islamitische extremisten grote delen van Noord-Mali hadden veroverd. Op het hoogtepunt van de missie zaten er vijfduizend Franse militairen in Mali. Hollande vond in januari dat “de situatie inmiddels onder controle is” en trok negenhonderd militairen terug uit het land.

Hij wilde wel duizend militairen in het land houden om terroristen te bestrijden. Een einddatum noemde van de missie noemde hij toen niet.

Nederlandse militairen krijgen nieuw uniform

De eerste Nederlandse militairen vertrokken begin januari naar Mali. De kwartiermakers trokken naar de oostelijke plaats Gao om voorbereidingen te treffen voor de komst van de hoofdmacht. Nederland neemt deel aan de missie van de Verenigde Naties in Mali, de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (Minusma).

De speciale eenheden die deelnemen aan de krijgen toch nieuwe gevechtskleding. Ze zouden eigenlijk uniformen dragen die voor Afghanistan waren aangeschaft, maar de voorraad is op. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) vanavond aan de Tweede Kamer.

De nieuwe pakken voldoen aan hoge eisen op het gebied van ‘vlamwerendheid, insectenwerendheid en draagbaarheid’, aldus de minister. Het kabinet besloot in november op verzoek van de VN zo’n 380 mensen, voornamelijk militairen, naar Mali te sturen om te helpen bij inlichtingenwerk.

In Mali woedt al jaren een strijd tussen de officiële regering en islamistische rebellen die vooral vanuit het noorden opereren. De Minusma-missie is de op drie na grootste van de VN en ging op 1 juli van start onder leiding van oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders.

    • Annemarie Coevert