EU neemt maatregelen: dialoog met Russen opgeschort

Voorzitter van de Europese Commissie en voorzitter van de Europese Raad Jose Manuel Barroso tijdens hun persconferentie na het topoverleg in Brussel vandaag. Reuters / Yves Herman

Na spoedoverleg tussen de 28 leiders van de EU-landen is besloten tot het opschorten van de onderhandelingen met Rusland over een economisch pact en een visumovereenkomst. Daadwerkelijke sancties hangen in de lucht als Rusland niet snel met Oekraïne gaat praten om de crisis rond de Krim weg te nemen.

De regeringsleiders van de lidstaten hebben dit vandaag op een ingelaste top in Brussel besloten, melden de diverse persbureaus. De EU volgt hiermee nauw de eerste maatregelen zoals genomen door Barack Obama die de visa-reglementen voor pro-Russische tegenstanders van de nieuwe regering in Kiev. De Verenigde Staten bereidden ook al financiële sancties voor.

Maatregelen in drie fases

De Europese regeringsleiders zeggen pas te willen overgaan op daadwerkelijke sancties indien Rusland niet wil meewerken aan gesprekken om uit de crisis te komen. De EU-landen zijn het eens over maatregelen in drie fases, zo verklaart de Britse premier David Cameron.

  1. Ten eerste zijn de onderhandelingen met Rusland over een economisch pact en een visumovereenkomst opgeschort, en die overeenkomst is iets wat Rusland ‘het allerliefste wil’ volgens de Britse premier.
  2. Ten tweede, mocht Rusland niet in gesprek willen, wordt er een reisverbod ingesteld en worden tegoeden bevroren.
  3. Mocht Rusland hun acties in Oekraïne voortzetten en uitbreiden volgen verdere economische sancties.

Cameron: brute schending

Cameron stelde tijdens een persconferentie dat het ingrijpen van Rusland op de Krim een ‘brute schending’ vormt van het internationaal recht, zo schrijft The Guardian. Dit zal consequenties hebben voor Rusland. Cameron:

“Groot-Brittannië kent een traditie waarin het land opkomt voor de rechtsstaat. Het Oekraïense volk heeft zich verzet tegen corruptie. Wij moeten deze mensen steunen.”

De eensgezindheid binnen het topoverleg was - zoals te verwachten viel - soms ietwat ver te zoeken. De afgelopen dagen bleek dat niet alle lidstaten even hard van stapel willen lopen, aldus onze Brussel-correspondent Stéphane Alonso:

“Londen is een magneet voor Russisch geld en wat de Britten betreft blijft dat zo. Duitsland wil graag doorvoerland blijven voor Russisch gas. Nederland wil het, als gasrotonde, graag blijven verspreiden. Op de EU-top vandaag zit elke regeringsleider met een ander belang aan tafel: de eenheid is kwetsbaar.”

‘Maatregelen niet zo stevig als sommigen graag hadden gezien’

De Poolse premier Donald Tusk zegt tegen Reuters dat de aangekondigde maatregelen niet zo ver gaan als sommige leiders graag hadden gezien.

“De gesprekken verliepen stormachtig. Maar we hebben meer bereikt dan we een aantal uur geleden hadden voorzien.”

François Hollande had na afloop van de ingelaste top nog wel wat dwingende woorden over voor Rusland. Hij zei dat wanneer Rusland voor nog meer destabilisatie in Oekraïne zorgt, de EU nieuwe maatregelen zal nemen die hun weerslag zullen hebben op “meerdere economische sectoren”. Te denken valt dan aan het bevriezen van tegoeden en het uitvaardigen van reisverboden op individueel niveau.

    • Jules Seegers