Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Crisis Oekraïne: EU bevriest tegoeden verdreven president Janoekovitsj

Oekraïense soldaten op de wacht in Sevastopol.
Oekraïense soldaten op de wacht in Sevastopol. Foto AP / Darko Vojinovic

De Europese Unie bevriest de tegoeden van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en zeventien andere figuren die ervan verdacht worden geld uit de Oekraïense staatskas te hebben weggesluisd. Dat is vanochtend bekendgemaakt (pdf).

De sancties zijn onder anderen ingesteld tegen voormalig premier Mikola Azarov, diens zoon, een zoon van Janoekovitsj, voormalige ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, de procureur-generaal en het hoofd van de veiligheidsdiensten.

Het gaat om geld op bankrekeningen in de Europese Unie die nu worden bevroren. Het uiteindelijke doel van de sancties is dat het verduisterde geld terugvloeit naar de schatkist van het Oost-Europese land. De maatregelen gelden in eerste instantie voor de duur van twaalf maanden.

‘EU wil duidelijk signaal afgeven’

Gisteren werd bekend dat Oekraïne de komende jaren voor in totaal 11 miljard euro aan Europese hulp tegemoet kan zien, een veelvoud van wat eind vorig jaar nog aan steun op tafel lag. Onze correspondent in Brussel, Stéphane Alonso, schrijft vandaag in nrc.next wat de EU daar mee wil bereiken:

“Brussel wil met de miljardensteun voorkomen dat de nieuwe machthebbers in Kiev door de Russische militaire druk en door de grote financiële problemen van het vrijwel failliete Oekraïne geen enkele kans krijgen om de situatie in hun land onder controle te krijgen. Bovendien wil het een duidelijk signaal afgeven aan de Russische president Poetin dat de EU het er niet bij laat zitten.”

Vandaag komen regeringsleiders bovendien bijeen op een speciaal ingelaste top in Brussel, met als hoofdgast de door Rusland niet erkende Oekraïense premier Jatsenjoek.

Wat gebeurt er nog meer?

Het nieuws over de situatie op de Krim blijft binnenstromen. Dit zijn de meeste recente ontwikkelingen:

  • De NAVO schort het gros van de vergaderingen met Rusland op. Ook zijn plannen voor gezamenlijke missies geschrapt en worden alle samenwerkingsverbanden geëvalueerd
  • De speciale gezant van de Verenigde Naties, de Nederlander Robert Serry, werd gisteren in Simferopol door gewapende mannen bedreigd en moest zijn bezoek afbreken. Het toont volgens hem dat de situatie op het Oekraïense schiereiland, dat in handen van Russische troepen is, steeds gevaarlijker wordt.
  • De nieuwe premier van de Krim, de pro-Russische politicus Sergej Aksjonov, heeft gezegd dat de volledige toegang tot het Oekraïense schiereiland de Krim onder gezag staat van Russische en pro-Russische groepen en militairen.