Journalist Al-Jazeera noemt omstandigheden in gevangenis ‘psychisch ondraaglijk’

Foto AFP

Journalisten van de Arabische nieuwszender Al Jazeera stonden gisteren tijdens hun rechtszaak in kooien – gebruikelijk in Egypte. Ze staan terecht wegens samenzwering en hulp aan een terroristische organisatie. In totaal worden twintig mensen berecht – twaalf van hen in absentia. Tweede links op de foto is de voormalige BBC-correspondent Peter Greste. Al Jazeera zegt dat negen van de verdachten voor de zender werken. Drie verslaggevers van Al Jazeera English – Mohammed Fahmy, Peter Greste en Mohammed Badr – zitten sinds 29 december in de cel. Volgens de Egyptische aanklager is Al Jazeera een spreekbuis voor de afgezette president Mohammed Morsi en de Moslimbroederschap. Een getuige verklaarde gisteren dat de Egyptisch-Canadese bureauchef van Al Jazeera, Mohammed Fahmy, lid is van de Moslimbroederschap. Fahmy zei dat hij „zijn land nooit zou verraden”. Greste schreef toen hij begin dit jaar werd vastgezet: „De gevangenissen zitten overvol met mensen die zich hebben verzet tegen de overheid”. De omstandigheden in de gevangenis zijn volgens de Australiër „psychisch ondraaglijk”. Zijn ouders reageerden geschokt op de beelden waarop hij in een kooi staat. Ook de Nederlandse journalist Rena Netjes is aangeklaagd. Zij verliet het land een maand geleden met hulp van de Nederlandse ambassade. In de traditionele en sociale media wordt al geruime tijd fel campagne gevoerd tegen buitenlandse journalisten, omdat ze zouden sympathiseren met de Moslimbroederschap. De tweede zitting gisteren was vooral van procedurele aard. Het proces is verdaagd tot 24 maart.