Geen grote aankondiging ECB, rente blijft historisch laag

ECB-president Mario Draghi heeft geen grote koerswijzigingen aangekondigd, ondanks eerdere verwachtingen. Foto ANP / Frank Rumpenhorst

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente ondanks de nog altijd lage inflatie op hetzelfde niveau gehouden. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen dat de ECB vandaag met groot nieuws naar buiten zou komen, heeft de bank verder geen radicale koerswijzigingen aangekondigd.

De rente blijft hiermee op 0,25 procent, het laagste niveau in de geschiedenis van de eurozone. Ook de depositorente en de strafrente bleven onveranderd op respectievelijk 0,75 en nul procent.

ECB-president Mario Draghi heeft tijdens de maandelijkse persconferentie laten weten dat de rente voorlopig op dit niveau blijft. Hij sluit een lager renteniveau zelfs niet uit. Over kwantitatieve verruiming (QE), zoals in de VS gebeurde, is vooralsnog geen sprake.

Twitter avatar MaartenSchinkel Maarten Schinkel Hoezeer de Londense dealingrooms het ook willen, QE in de eurozone is nog ver, ver weg #ecb #frankfurt http://t.co/xcP8uqfcjD

Verder ziet Draghi de balans van veel banken verbeteren. De werkloosheid is gestabiliseerd, maar blijft nog steeds hoog en een negatief effect hebben op de economie. Als bedreigingen voor het economisch herstel ziet de ECB-president geopolitieke bedreigingen. Ook de lage consumptie in de eurolanden is reden tot zorg, alsmede het lage tempo van de hervormingen in sommige eurolanden.

Lage rente heeft niet tot meer kredietverlening geleid

Het was lang geleden dat het maandelijkse besluit van de 24-koppige raad zo spannend was, schreef economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo gisteren in de krant. De inflatie in de eurozone is al tijden lager dan de bijna 2 procent die de ECB wil. Een lagere rente is een van de methodes om daar verandering in te brengen. Chin-A-Fo:

“Een lagere rente maakt het aantrekkelijker om leningen aan te gaan en geld te laten rollen. In de praktijk werkt dit mechanisme momenteel slecht. De rente staat nu op een diepterecord van 0,25 procent, maar dat heeft niet geleid tot een groei in de kredietverlening door banken. Die zijn nog altijd hun balansen aan het opschonen en zijn bang voor wanbetalende klanten.

De rente kan nauwelijks verder omlaag, zeker niet zonder de depositorente – het tarief dat banken krijgen als ze hun geld bij de ECB stallen – onder de huidige nul procent te duwen. Dat zou betekenen dat banken geld moeten toeleggen op hun deposito’s bij de ECB. En dat zou weer kunnen leiden tot een lagere rente voor spaarders.”

Een lagere rente is niet de enige optie om een lage inflatie tegen te gaan. De ECB maakt later vandaag misschien andere maatregelen bekend. De inflatie in Nederland daalde afgelopen maand naar het laagste punt in 3,5 jaar, zo maakte het CBS bekend.

    • Philippus Zandstra