Donetsk weer in handen van gezag Kiev

In de oostelijke Oekraïense industriestad Donetsk is vanochtend het districtsgebouw, dat door pro-Russische activisten was bezet, ontruimd door de lokale politie. Daarbij is ook de alternatieve gouverneur Pavel Goebarjov, die zich beriep op het volksgezag, aangehouden. Goebarjov was gekozen op een anti-regeringsdemonstratie. Tijdens een betoging ontsloegen pro-Russische betogers de nieuwe, door Kiev aangewezen, gouverneur en benoemden bij acclamatie hun eigen man.

Een poging van dezelfde groep om het lokale televisiestation Donbas te bezetten, mislukte vannacht ook. In Donetsk is het al een week onrustig. De gemeenteraad heeft opgeroepen tot een referendum over een afgescheiden status van de provincie Donbas. Op straat kwam het tot rellen tussen pro-Russische betogers en aanhangers van de macht in Kiev.