De Krim sluit zich aan bij Rusland - ‘Oekraïense militairen bezetters’

Een Oekraïense militair loopt af op wat Russische soldaten zouden zijn in de buurt van een militaire basis in Perevalnoje, nabij Simferopol op de Krim.
Een Oekraïense militair loopt af op wat Russische soldaten zouden zijn in de buurt van een militaire basis in Perevalnoje, nabij Simferopol op de Krim. Foto Reuters / Vasili Fedosenko

De autonome Oekraïense deelrepubliek De Krim sluit zich per decreet aan bij Rusland. Dat heeft de vice-premier van de Krim, Rustam Temirgaljev, vanmiddag gezegd volgens persbureau Reuters. Alle Oekraïense soldaten worden als “bezetters” beschouwd en moeten het schiereiland verlaten.

Temirgaljev zegt dat het decreet dat de Krim deel van Rusland laat worden reeds in werking is en dat de Oekraïense militairen die nog op het schiereiland zijn zich moeten overgeven of de Krim moeten verlaten. “De enige wettige strijdkrachten op het grondgebied van de Krim zijn de Russische strijdkrachten”, aldus Temirgaljev.

De Oekraïense militairen hebben volgens Temirgaljev twee opties: ze mogen hun wapens neerleggen, hun posten verlaten, het Russische staatsburgerschap accepteren en zich bij het Russische leger voegen. Als ze dat niet willen, moeten ze de Krim verlaten. Temirgaljev belooft de Oekraïense soldaten een “veilige overtocht” naar hun “Oekraïense vaderland” te bieden.

De regering en het parlement op de Krim creeëren “voldongen feiten” op het schiereiland, zegt onze buitenlandredacteur Hubert Smeets in reactie op het decreet:

“Met hun beslissingen zetten de regering en het parlement van de Krim de volgende stap in hun scenario van voldongen feiten. Met name het besluit om alle niet-Russische troepen op het schiereiland, die zich niet overgeven of niet overlopen, per decreet tot ‘bezettingsmacht’ te kwalificeren, is een ‘provocatie’. De Oekraïense krijgsmacht staat voor de keuze: terugschieten of terugtrekken. In beide gevallen wordt Rusland op zijn wenken bediend.”

Parlement Krim stemde al in met aansluiting

Eerder vandaag stemde het parlement van de Krim unaniem in met aansluting bij Rusland. Het aangekondigde referendum, waarin inwoners mogen stemmen over het besluit, is met twee weken vervroegd en wordt nu op 16 maart gehouden. De Russische president Poetin werd vanmiddag ingelicht over het besluit van het parlement.

De Oekraïense premier Jatsenjoek zei gisteren nog dat de Krim deel van Oekraïne blijft uitmaken, hoewel hij daaraan toevoegde dat meer autonomie tot de mogelijkheden behoort. Op een persconferentie in Brussel vanmiddag riep Jatsenjoek Rusland op zijn militairen van De Krim terug te trekken:

“Ik roep Rusland op zijn militairen weer naar hun barakken te sturen en de illegitieme, zogenaamde regering van de Krim niet meer te ondersteunen.”

Jatsenjoek voegde toe dat de Krim onderdeel van Oekraïne is en zal blijven. De beslissing van het parlement op de Krim om voor aansluiting bij Rusland te stemmen noemde hij “illegaal”.

Rusland heeft militaire basis op de Krim

De Krim is een schiereiland in het zuiden van Oekraïne, in de Zwarte Zee. Met een oppervlakte van ongeveer 27.000 km2 is het net iets kleiner dan België. Op de Krim ligt de autonome Krimrepubliek. Er wonen ongeveer twee miljoen mensen, van wie ongeveer 60 procent etnische Russen zijn. De invloed van Moskou is er sowieso groot: er ligt een Russische vloot in de haven van Sebastopol (op het zuidelijkste puntje van het schiereiland) en er is een militaire basis vlak bij hoofdstad Simferopol.

    • Pim van den Dool