Crisis Oekraïne: VN-gezant Robert Serry weer terug naar Kiev

Robert Serry stapt in een auto in Semferopol op de Krim. De speciale VN-gezant werd gisteren gedwongen om het gebied te verlaten.
Robert Serry stapt in een auto in Semferopol op de Krim. De speciale VN-gezant werd gisteren gedwongen om het gebied te verlaten. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

De Nederlandse VN-gezant Robert Serry keert vandaag terug naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt op Twitter. Serry was gisteren op de Krim, maar week uit naar Turkije nadat hij was bedreigd door gewapende mannen.

Twitter avatar UN_Spokesperson UN Spokesperson @UN_Spokesperson - Robert Serry is returning to Kyiv today to rejoin the Deputy Secretary-General’s #Ukraine mission.

Serry is een ervaren diplomaat en belangrijk adviseur van Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Met zijn lange ervaring in het Midden-Oosten is Serry wel bekend met gespannen situaties, schrijft NRC vandaag.

“Maar de brute manier waarop hij gisteren als vertegenwoordiger van de VN-chef werd behandeld, vormde een uitzonderlijk diplomatiek incident.”

Tegen de NOS vertelde Serry wat er gebeurde toen hij het hoofdkwartier van de marine op de Krim verliet:

Overige ontwikkelingen

Het nieuws over de situatie op de Krim blijft vandaag weer binnenstromen. Dit zijn de meest belangrijke ontwikkelingen van vandaag:

  • Het parlement van de Oekraïense deelrepubliek heeft unaniem ingestemd met aansluiting bij Rusland. Het referendum, waar inwoners mogen stemmen over het besluit, is met twee weken vervroegd en wordt nu op 16 maar gehouden.
  • Het Amerikaanse Congres wil in hoog tempo sancties instellen tegen Rusland, vanwege de Russische bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim. De Amerikanen hopen dat Europa spoedig volgt.
  • Maar voorafgaand aan een extra Europese top in Brussel heeft premier Mark Rutte gezegd dat het nog te vroeg is voor sancties. “Zolang er zicht op is dat de route van de-escalatie iets oplevert de komende 24, 48, 72 uur, vind ik dat we die moeten exploreren.”
  • Daarnaast heeft de nieuwe premier van de Krim, de pro-Russische politicus Sergej Aksjonov, gezegd dat de volledige toegang tot het Oekraïense schiereiland de Krim onder gezag staat van 11.000 Russische en pro-Russische militairen.
  • De politie in de Oost-Oekraïense stad Donetsk heeft een overheidsgebouw heroverd op pro-Russische demonstranten die het pand een dag eerder in handen kregen. Er zouden 75 arrestaties zijn verricht.