Tweede Kamer wil jacht op Oekraïense vermogens in Nederland

De Tweede Kamer wil dat de regering „met onmiddellijke ingang en zonder verder uitstel” gaat onderzoeken of via corruptie of overige vormen van misdaad verkregen Oekraïense vermogens in Nederland zijn gestald. Als dat zo is moet worden overgegaan tot directe beslaglegging van deze tegoeden. Een motie van GroenLinks hierover is gisteren met algemene stemmen aangenomen.

De Europese Unie heeft gisteren groen licht gegeven om beslag te kunnen leggen op de bezittingen en bankrekeningen van 18 voormalige Oekraïense staatsfunctionarissen. Op de zwarte lijst van de EU staan president Janoekovitsj en 17 van zijn naaste medewerkers, onder wie ex-minister Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken, procureur-generaal Psjonka en zijn stafchefs Kljoejev en Portnov. Alle 18 zijn sinds bijna twee weken spoorloos.

In de Tweede Kamer bestaat vooral bij GroenLinks en SP irritatie over het gemak waarmee Oekraïense oligarchen via Nederlandse advocaten- en trustkantoren geld uit het land hebben kunnen sluizen. Bovendien zou pas laat actie zijn ondernomen waardoor verdacht geld mogelijk tijdig is weggehaald om beslag te voorkomen.

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) ontkende gisteren tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer dat de zaak op zijn beloop is gelaten. Volgens hem kan pas daadwerkelijk actie worden ondernomen als er een „juridisch kader” is. Met het besluit van de Europese Unie dat vandaag van kracht wordt, is dit kader er.

Maar dat betekent volgens Dijsselbloem niet dat tot vandaag geld vrijelijk kon worden verplaatst. De Nederlandsche Bank heeft financiële instellingen zoals trustkantoren al eerder gevraagd verdachte transacties onmiddellijk te melden bij de bank. Er zijn ook al meldingen binnengekomen. Als een vermoeden bestaat van dubieuze transacties kunnen die worden stilgelegd.