Voor tweede keer baby genezen van HIV

Voor de tweede keer is een baby genezen van HIV. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een baby in de VS die was geboren met HIV is door een snelle behandeling niet langer meer HIV-positief. Het is de tweede keer dat een zuigeling is genezen van het virus dat AIDS kan veroorzaken.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag. Het kind - inmiddels negen maanden oud - kreeg vier uur na de geboorte al virusremmers. De behandeling blijkt volgens onderzoek nu succesvol geweest te zijn: het virus is in remissie. De baby krijgt voorlopig nog wel medicijnen toegediend. Onderzoeker Deborah Persaud van de Johns Hopkins School of Medicine:

“De enige manier dat we echt kunnen bewijzen dat het virus weg is, is de behandeling stoppen en dat is niet zonder risico. We moeten dit verder onderzoeken.”

Eerder werd in Mississippi voor het eerst een pasgeborene genezen van HIV. Ook deze keer ging het om een snelle behandeling. De kuur is twee jaar geleden stopgezet; het kind is nu drie en een half jaar oud en verkeert nog steeds in goede gezondheid.

Vorderingen gentherapie

AP meldt dat uit een ander onderzoek is gebleken dat gentherapie bij volwassen kan helpen bij het versterken van de resistentie tegen HIV. Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania denken dat mensen met HIV zo op termijn geen medicijnen meer nodig hebben.

Twaalf HIV-patiënten lieten hun bloed filteren door de onderzoekers, waarna het bloed met de nieuwe gentherapie werd behandeld. Vervolgens kwam het bloed terug in hun systeem. Een aantal van de patiënten stopte daarna met de reguliere behandeling. Het virus keerde bij bijna iedereen weer terug, maar naar nu blijkt zijn de cellen die zijn behandeld beschermd tegen HIV.

Het uiteindelijk doel is om het immuunsysteem zo aan te passen, dat cellen niet meer geïnfecteerd kunnen raken met HIV.

    • Philippus Zandstra