Anticonceptiering, nu ook tegen hiv

Een anticonceptiering die ook tegen hiv werkt, kan een grote doorbraak zijn, bijvoorbeeld in de strijd tegen hiv in Afrika.

Onder zoeker Patrick Kiser met zijnanti-hiv-anticonceptie-ring Northwestern University

Een nieuw soort vaginale ring, een buigzaam kunststof rondje van 5,5 centimeter, werkt negentig dagen lang als anticonceptie en beschermt tegelijkertijd tegen hiv en herpes. Bij proefdieren is al aangetoond dat de ring werkt; als de proeven ook bij mensen slagen, zullen condooms niet meer nodig zijn. De ring, waar Amerikaanse onderzoekers vijf jaar aan werkten, kan met name een uitkomst zijn voor vrouwen in Afrika, onder wie hiv nog steeds de meeste slachtoffers maakt en waar geboortebeperking niet wil lukken. Biomedisch ingenieur Patrick Kiser (Northwestern University) en collega’s beschrijven de ring vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Flexibele ringen gemaakt van polyurethaan als anticonceptiemiddel, zoals de Nuvaring, bestaan al langer. En eind vorig jaar liet Kiser zien dat een vaginale ring gevuld met virusremmers makaken langdurig kan beschermen tegen de seksuele overdracht van de apenvariant van hiv, siv. Nu heeft zijn team de twee soorten ringen in één gecombineerd. Een technologisch hoogstandje, omdat de ring anticonceptiehormoon en virusremmer in verschillende doses moet afscheiden. De stoffen mengen niet en zitten daarom in aparte compartimenten.

Kiser verwacht dat de ring de impasse in de bestrijding van met name de Afrikaanse hiv-epidemie zal kunnen doorbreken. Seksuele voorlichting en veiligvrijencampagnes hebben er te weinig opgeleverd, evenals proeven waarbij vrouwen een virusdodende gel of sponsje in hun vagina moesten aanbrengen vóór de seks. Die middelen werken, maar vrouwen gebruiken de bescherming niet altijd.

De drie maanden lang werkende ring zullen vrouwen trouwer gebruiken, verwachten de onderzoekers. Bovendien geeft het vrouwen in ontwikkelingslanden de kans aan geboorteplanning te doen. Vroege zwangerschappen en een hoog kindertal belemmeren de ontwikkeling van vrouwen en dragen zo bij aan de armoede.