‘Controles veel te ambtelijk’

Foto ANP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert veel te ambtelijk op preventie tegen resistente ziekenhuisbacteriën. Dat schrijft een groepje vooraanstaande medisch microbiologen deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De inspectie scoort volgens de microbiologen „uitsluitend op het letterlijk naleven van de richtlijnen”, zonder mee te wegen hoe relevant die zijn. In het UMC Utrecht bijvoorbeeld, constateerde de inspectie dat schoonmakers van patiëntenkamers geen doseerbeker gebruikten om ‘klamvochtig’ met hun doekjes te kunnen werken. Het ziekenhuis kreeg een onvoldoende voor ‘schoonmaak’. Zo handhaven leidt volgens de microbiologen tot onnodige kosten, terwijl er in Nederlandse ziekenhuizen, vergeleken met andere landen, juist al heel weinig ernstige ziekenhuisinfecties voorkomen. (NRC)