De gestresste getuige sprak van kinderbordelen

Voor het eerst heeft een getuige onder ede bij een rechtbank verklaard dat hij seksueel misbruikt is door de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink.

In een civiele procedure voor de rechtbank in Utrecht waarin deze maand op verzoek van stichting De Roestige Spijker negen getuigen worden gehoord, werd gisteren de nu 40-jarige Bart ondervraagd. Hij vertelde op 14-jarige leeftijd vanuit het Limburgse kerkdorp Stramproy de benen te hebben genomen naar Amsterdam. Bart, geboren in 1973, vertelde de rechtbank dat hij last heeft van een bipolaire stoornis. Hij heeft ernstige stressklachten omdat hij naar eigen zeggen als jonge jongen in Amsterdam werd gedwongen te werken in jongensbordelen voor pedofielen. Zijn pooier chanteerde hem met naaktfoto’s en bracht hem in contact met een hoogleraar aan de VU die de tiener op zijn beurt toespeelde aan een belangrijke ambtenaar die Joris heette. Bart kroop in 1988 bij Joris in de auto. Hij moest hem oraal bevredigen en kreeg er 250 gulden voor.

Seksuele escapades

Pas vijftien jaar later las Bart een artikel in Panorama over seksuele escapades van Joris Demmink en trok toen de conclusie dat hij als kind door Demmink moet zijn misbruikt. Weer acht jaar later vertelde hij over het voorval aan advocaat Adèle van der Plas die meer cliënten heeft die slachtoffer zeggen te zijn van Demmink.

Bart vertelde de rechtbank over een milieu van kinderbordelen waarin zelfs jongens verdwenen. Er zouden in Amsterdam zogeheten snuff movies zijn gemaakt waarbij kinderen door pedofielen werden gedood. Bart zei eind jaren negentig een paar keer met de politie te hebben gesproken die in het zogeheten Rolodex-onderzoek seksueel misbruik van kinderen door hooggeplaatste justitiële functionarissen onderzocht. Hij was in die zaak naar eigen zeggen „anoniem beschermde kroongetuige”. De politie toonde hem destijds foto’s van verdachten, maar op geen enkele foto was Demmink te zien. De politie sprak ook niet over hem.

Bart, die nu in de schuldsanering zit, werkt naar eigen zeggen als cabaretier. Hij wilde jaren terug op het Leids Cabaretfestival praten over zijn onalledaagse jeugd, maar de politie zou hem dat hebben afgeraden.

De advocaat van Demmink, Harro Knijff, hield Bart gisteren teksten voor die hij onder eigen naam op internet had verspreid en die afweken van de mededelingen die hij gisteren deed. Op internet spreekt hij ook over een rol van prins Claus en over seks met Demmink in de flat van de VU-hoogleraar. Bart suggereerde dat zijn naam op het web is misbruikt. Hij wilde nauwelijks vragen van Knijff beantwoorden omdat hij zei te vrezen voor zijn leven. Knijff suggereerde dat Bart mogelijk contact heeft gehad met een departementsambtenaar die Joris F. heet en inmiddels is veroordeeld wegens seksueel misbruik van jongens. Vandaag gaat de rechtszaak in Utrecht verder.