Winstgroei Eneco dankzij duurzame energie

Energiebedrijf Eneco heeft ondanks de aanhoudende problemen op de energiemarkt in 2013 een bescheiden winstgroei van 3 procent gehaald. Het jaar werd afgesloten met een nettowinst van 241 miljoen euro, op een omzet van ruim 5 miljard euro.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. Volgens de financieel topman van Eneco, Guido Dubbeld, is het positieve resultaat vooral een gevolg van de duurzame koers die Eneco sinds 2007 volgt.

De opwekking van duurzame stroom steeg vorig jaar met 20 procent door de ingebruikneming van zonneparken in Groot-Brittannië, windparken in Nederland en bio-energiecentrale Bio Golden Raand in Delfzijl. Toch ontkomt ook Eneco niet aan de malaise op de energiemarkt die grote energiebedrijven treft – zoals RWE, dat gisteren een verlies van 2, 8 miljard euro bekendmaakte. Eneco heeft eveneens enkele tientallen miljoen euro moeten afboeken op gascentrales. Met de huidige hoge gasprijzen en de lage stroomprijzen is het niet lonend om stroom te produceren.

Maar de verliezen op de markt van fossiele brandstoffen wegen niet op tegen de omzetgroei in de duurzame markt. Die brengt grote verschuivingen met zich mee, bijvoorbeeld van centrale opwekking naar decentrale opwekking door plaatselijke collectieve. Eneco biedt zich daarbij vaker aan als dienstverlener en financier.