Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wijkverpleging komt in basispakket ziektekostenverzekering

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).
Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA). Foto ANP/ Bart Maat

De zorg die wijkverpleegkundigen leveren, komt in het basispakket van de ziektekostenverzekering, zo staat in een conceptwetsvoorstel dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) vandaag naar de Kamer stuurt. Dat meldt dagblad Trouw vandaag.

Als de wijkzorg in de basisverzekering komt, betekent dit ook dat verzekeraars voor de verpleging gaan betalen. Langdurige wijkverpleging wordt nu nog betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De verzekeraars mogen zelf gaan bepalen met wie ze de contracten aangaan. Ze mogen ook uitmaken of een wijkverpleegkundige meteen al zorg mag leveren, of dat een doorverwijzing van de huisarts nodig is.

Wijkverpleegkundigen leveren thuiszorg aan voornamelijk ouderen. De bedoeling van die zorg is dat de ouderen langer thuis kunnen blijven wonen in plaats van in een duur verzorgingstehuis, zegt Van Rijn in de krant, schrijft persbureau Novum.

Oppositie kritisch

Oppositiepartijen vrezen volgens Trouw dat de verzekeraars zo goedkoop mogelijk zorg inkopen waardoor wijkverpleegkundigen straks geen tijd meer hebben voor zaken als het voorkomen van verloedering. Van Rijn zegt in een interview met de krant dat juist hiervoor apart geld komt: wijkverpleegkundigen krijgen vanaf volgend jaar niet alleen geld voor medische verrichtingen, maar ook geld om deel te nemen aan het wijkteam en gemeenteoverleg.

Onze zorgredacteur Jeroen Wester in reactie op de plannen zoals ze worden geschetst:

“Wat wel duidelijk is: de zorgen nemen Kamerbreed toe dat belangrijke hervormingen in ouderenzorg niet per 1 januari 2015 kunnen ingaan. Dat is te vroeg volgens critici. Dat zou betekenen dat een forse bezuiniging vertraagd wordt waardoor de overheid meer uitgeeft dan begroot.”