‘Weer compromitterende gesprekken van Erdogan’

Gisteren zijn opnieuw vier audiofragmenten van de Turkse premier Erdogan op internet gezet. Het zou gaan om compromitterende telefoongesprekken waarin de premier zijn macht aanwendt om de uitkomst van een overheidsaanbesteding en een rechtszaak te beïnvloeden.

In een van de opnames zou Erdogan tegen een bekende scheepsmagnaat zeggen dat hij het resultaat van een tender voor de bouw van zes fregatten moet aanvechten. Koc Holding won de tender begin 2013. Maar Erdogan uitte publiekelijk zijn afkeer voor dat bedrijf, dat zich in de politiek zou mengen. In een andere opname dringt Erdogan er bij de minister van Justitie op aan haast te maken met een proces tegen Aydin Dogan, eigenaar van een mediaconglomeraat dat een slechte relatie had met de Turkse regering.

De afgelopen weken worden steeds nieuwe geluidsfragmenten op YouTube gezet, onder meer van vermeende gesprekken tussen Erdogan en zijn zoon over steekpenningen. De authenticiteit van de opnamen kan niet worden vastgesteld. Erdogan houdt vol dat het om montages gaat, die in elkaar zijn gezet door aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. De oude bondgenoten Erdogan en Gülen vechten een machtsstrijd uit.

De opnames zijn volgens Erdogan bedoeld om hem zwart te maken voor de lokale verkiezingen van 30 maart. „We zullen zorgen dat ze deze couppoging betreuren. We zullen hun chantages en dreigementen één voor één onthullen”, zei hij gisteren op een campagnebijeenkomst. (Reuters)