Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Nederlandse VN-gezant bedreigd op Krim - zet missie voort vanuit Kiev

De Nederlandse VN-gezant Robert Serry is vandaag op het Oekraïense schiereiland de Krim bedreigd door gewapende mannen. Serry zat vast in een café, maar mocht daar weg nadat hij had beloofd de Krim te verlaten. Hij zet zijn missie in Oekraïne voort vanuit hoofdstad Kiev.

Robert Serry.
Robert Serry. AFP/John Thys

De Nederlandse VN-gezant Robert Serry is vandaag op de Krim bedreigd door gewapende mannen. Dat hebben de Verenigde Naties laten weten aan persbureaus Reuters en AP. Serry zat vast in een café, maar mocht daar weg nadat hij aan de gewapende mannen had beloofd het Oekraïense schiereiland te verlaten. Hij zet zijn missie in Oekraïne voort vanuit hoofdstad Kiev.

Vicesecretaris-generaal van de VN Jan Eliasson, die momenteel in Kiev verblijft, ontkende dat de Nederlandse diplomaat gevangen is genomen en ontvoerd werd, onmiddellijk nadat hierover via diverse internationale persbureaus berichten over verschenen. Serry is slechts bedreigd toen hij een marinebasis verliet. Vervolgens liep hij weg van het voertuig en is hij volgens de VN te voet vertrokken.

Volgens Reuters werd de auto van Serry omsingeld door ongeïdentificeerde gewapende mannen. Serry probeerde vervolgens te voet van de mannen te ontsnappen en ging volgens James Mates, journalist voor ITV News, het café in waar hij korte tijd is vastgehouden.

‘Serry in café vastgehouden’

Mates meldde dit op Twitter, met foto’s:

Twitter avatar jamesmatesitv James Mates UN special envoy Robert Serry with me in coffee shop. Outside local militia block the door. #Ukraine http://t.co/pbotNqCG3i
Twitter avatar jamesmatesitv James Mates View of militia from inside coffee shop where UN envoy Robert Serry is blockaded inside http://t.co/ojbAruMzyW

De NOS kreeg Serry zeer kort aan de telefoon, hij zei dat hij zich in een ‘lastige situatie’ bevindt. De diplomaat zou inmiddels een overeenstemming hebben bereikt met de gewapende mannen dat hij bij het verlaten van het café direct naar het vliegveld gaat en het land verlaat:

Twitter avatar jamesmatesitv James Mates Robert Serry has now agreed to go straight to the airport and end his mission in #Crimea

Serry heeft tegen Mates gezegd dat het zeer onprettige incident voorbij is, en dat hij graag de Krim verlaat als dit helpt om de situatie te de-escaleren. Volgens Mates heeft een boze menigte Serry omsingeld toen hij de coffeeshop verliet en naar het vliegveld reed.

Serry sinds gisteren op de Krim

Robert Serry is gisteren gearriveerd op de Krim. Hij kreeg de opdracht van Eliasson om ‘de situatie te evalueren’. Serry annuleerde afgelopen zaterdag zijn bezoek nog wegens de spanningen ter plaatse en om logistieke redenen, aldus de VN. Enkele diplomaten verklaarden dat Rusland verantwoordelijk was voor het uitstellen van zijn bezoek.

De Nederlander Serry is sinds 2007 speciaal gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, maar is tegelijkertijd een “politieke brandweerman” van secretaris-generaal Ban Ki Moon, zoals persbureau Belga het gisteren verwoordde.

Pro-Russische betogers naar hoofdkwartier OVSE

Op de Krim trekken ongeveer honderd pro-Russische betogers momenteel richting het hoofdkwartier van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE). De betogers proberen de waarnemersmissie die gisteren is aangekondigd te blokkeren, zo schrijft persbureau Reuters. Vijftien landen, waaronder de VS, doen mee aan deze missie. De missie zou vandaag moeten beginnen.

Normaal gesproken moeten alle 57 lidstaten van de OVSE een missie goedkeuren, dus ook Rusland. Maar in noodgevallen kunnen lidstaten vragen ongewapende militairen te sturen. Oekraïne heeft gebruikgemaakt van die regel en om een afvaardiging gevraagd. Dit weekend namen zwaarbewapende Russische troepen het schiereiland de Krim in. Militaire bases, de veerboot en grensposten werden omsingeld.

Update 23.32: De delegatie OVSE op de Krim heeft besloten haar reisschema aan te passen vanwege het incident, meldt het Nederlandse lid van de OVSE aan RTL Nieuws.