Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Vaarwel Dropbox, maak je eigen cloud

Automatisch films en series downloaden, back-ups maken en vanaf al je apparaten je bestanden bekijken. Het is eenvoudig mogelijk met een NAS in de meterkast. Vijf dingen waar je op moet letten bij de installatie van een NAS.

Of het mag of niet, daarover zijn de meningen verdeeld. Films en tv-series binnenhalen via ruilnetwerken is in ieder geval ‘niet netjes’. Maar downloaden wordt wel erg aantrekkelijk als nieuwe afleveringen van je favoriete serie automatisch binnengehaald worden en de bestanden daarna af te spelen zijn op elke computer, laptop of tablet in het thuisnetwerk – zelfs op afstand.

Dit downloaden zonder erbij na te denken is een van de populaire toepassingen van de Network Attached Storage (NAS) oftewel: een harde schijf met netwerktoegang. NAS-apparaten zien eruit als high tech broodtrommels maar het zijn in feite zuinige minicomputers, zonder scherm of toetsenbord, die je bestanden toegankelijk maken via thuisnetwerk en internet. Ze vormen een centrale opslagplek voor video’s, muziek, foto’s en backups van je computer. Of je bouwt er je eigen cloud mee: een persoonlijke versie van Dropbox of Google Drive.

Je hoeft geen specialist te zijn om zo’n NAS in te richten – het is een kwestie van ‘apps’ installeren via een softwarewinkel. NAS-apparaten komen het best tot hun recht in de meterkast. Daar komt de breedbandverbinding (kabel, adsl of glasvezel) meestal het huis binnen. Wie een snelle internetverbinding en een huis vol gadgets heeft, kan eigenlijk niet zonder.

Met medewerking van Hardware.Info. Meer details op nrc.nl/tech.