Terugkijken: A.F.Th. van der Heijden wilde met Tonio ten onder gaan

A.F.Th. van der Heijden sprak gisteravond bij De Wereld Draait Door over zijn nieuwe boek Uitverkoren, het noodzakelijke ‘zusterboek’ van Van der Heijdens requiemroman Tonio, de roman over zijn in 2010 verongelukte zoon. Op de voorkant van dat boek is een foto te zien van de jonge Tonio, een foto van Klaas Koppe genomen in

A.F.Th. van der Heijden sprak gisteravond bij De Wereld Draait Door over zijn nieuwe boek Uitverkoren, het noodzakelijke ‘zusterboek’ van Van der Heijdens requiemroman Tonio, de roman over zijn in 2010 verongelukte zoon.

Op de voorkant van dat boek is een foto te zien van de jonge Tonio, een foto van Klaas Koppe genomen in de Amsterdamse boekhandel Scheltema in 1996. Tonio heeft zojuist zijn eigen naam voor in een te signeren boek geschreven. Van der Heijden ziet het als ‘voorafschaduwing van wat er 14 jaar later zou gebeuren’:

“Als je nog verder kijkt zie je dat het op die foto tien voor vijf is. Het tijdstip van overlijden van Tonio.”

Samen ten onder

Met Van der Heijden en diens vrouw Mirjam Rotenstreich gaat het niet goed, zegt de auteur:

“Ik denk dat ik namens Mirjam spreek als ik zeg: het komt nooit meer goed. De vraag is: wat doe je met die wetenschap? We hebben ons afgevraagd: zijn wij het niet aan Tonio verplicht samen met hem ten onder te gaan. [..] We zijn tot de conclusie gekomen dat hij zou hebben gewild dat we door zouden gaan.”