Syrië dient nieuw plan in voor vernietiging chemische wapens

Syrië heeft enkele deadlines gemist om de chemicaliën het land uit te krijgen. Het grootste probleem is de onveiligheid.

Het Syrische regime heeft een nieuw plan ingediend voor de vernietiging van zijn chemische wapens, nadat het eerdere deadlines van de internationale gemeenschap niet heeft gehaald. Syrië wil nu voor het einde van april het meest gevaarlijk gifgas het land uit hebben. Dat heeft de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) gisteren bekendgemaakt.

Ondanks alle vertragingen zei Sigrid Kaag, speciaal coördinator van de VN-missie, dat het nog steeds mogelijk is alle chemische wapens voor eind juni uit Syrië te verwijderen.

Zes vrachten met chemicaliën zullen eind deze week uit de havenstad Latakia worden verscheept. Daarmee zal ongeveer een derde van het arsenaal het land uit zijn, waaronder 23 procent van het meest toxische spul en 63 procent van de minder gevaarlijke stoffen. „Dat zijn goede vorderingen en ik verwacht verdere versnelling en intensivering van de operatie”, zei Kaag gisteren in Den Haag.

De reden van de vertraging is niet duidelijk; Kaag heeft er weinig over losgelaten. Maar ze zei eerder in deze krant dat de veiligheidssituatie de grote kwestie blijft. De konvooien zouden enkele keren door rebellen zijn aangevallen. Daarom hebben de containers waarin de chemicaliën worden vervoerd nu gepantserde omhulsels.

Regeringsroepen en strijders van de Libanese beweging Hezbollah zijn onlangs een nieuw offensief begonnen in de Qalamounbergen bij de Libanese grens. Daarbij zijn volgens activisten maandag tientallen doden gevallen. In november had het regime de rebellen uit dit gebied verdreven, waardoor het de controle kreeg over een snelweg van Homs naar Damascus. Deze weg is belangrijk omdat de chemische wapens hierover naar Latakia worden vervoerd.

Het doel van de VN-missie is vóór eind juni alle 1.300 ton chemische wapens uit Syrië te verwijderen. Het Pentagon in de VS uitte vorige week kritiek op het Syrische regime vanwege de vertragingen. (AP, Reuters, BBC)