Soulzanger Paolo Nutini brengt publiek in extase

Paolo Nutini in het MC Theater in Amsterdam Foto Andreas Terlaak

Het concert was uitverkocht in twee minuten en voor het komende optreden in het nieuwe TivoliVredenburg is ook al geen kaartje meer te krijgen. Paolo Nutini is hot, maar probeer een purist niet wijs te maken dat hij tot de eredivisie van de soul behoort. Zo’n artiest die vooral bij meisjes geliefd is kan toch niet serieus tippen aan onaantastbare soulhelden als Marvin Gaye en Otis Redding?

Totdat Paolo Nutini zijn scheur opentrekt. De bescheiden jongeman van Schots-Italiaanse afkomst kan zingen als geen ander. Adele is een fan en Mick Jagger en Robert Plant vroegen hem in hun voorprogramma. In 2006 was de toen 19-jarige Nutini de laatste ontdekking van platenbaas Ahmet Ertegun van Atlantic, het label dat Ray Charles en Aretha Franklin groot maakte. Inmiddels heeft hij zich bewezen als een zanger die ook reggae en folk naar zijn hand kan zetten. Hij zingt alsof het hem geen moeite kost, met een stem die flatgebouwen doet trillen.

Na zijn Caribisch getinte album Sunny Side Up is het nieuwe Caustic Love (dat op 11 april verschijnt) een oase van blanke soul. Al bij de eerste toon van zijn optreden in het Amsterdamse MC Theater omarmde Nutini de groove van muziek die niet op hoofd of schouders, maar vooral op de heupen was gericht. Zijn negenkoppige band had de blazers, de achtergrondzang en de funky gitaristen om die belofte bijna twee uur lang waar te maken. De diepe soul van het van Bettye Lavette geleende Let me down easy en de doowop van het Drifters-achtige Someone gaven hem vleugels. Het kale Diana liet hem ruimte om uit te pakken met vocale improvisatie. De oudere nummers Pencil full of lead en Jenny don’t be hasty brachten het publiek in extase.

Sleutelnummer van zijn nieuwe album is het meeslepende Iron sky, dat gebruikmaakt van een speech van Charlie Chaplin uit de film The Great Dictator uit 1940. Al zingend wedijverde Nutini met het door Chaplin vertolkte sentiment van vrijheid en hoop. Hij is een zanger die zijn publiek op kan zwepen, met ogen die altijd gesloten zijn en een wilde haardos die alle kanten op piekt. Uiterlijkheden doen er niet toe voor deze morsige soulzanger op een missie, die in Better man opperde dat je hem kunt haten of van hem houden. Het publiek gaf hem liefde en Paolo Nutini zong alsmaar beter.

    • Jan Vollaard