Dus het klopt – rechtse adviseur nam gesprekken Sarkozy op

De ‘Sarkoleaks’, waarover Franse media al langer speculeren, bestaan echt. Patrick Buisson, een van de trouwste adviseurs van Nicolas Sarkozy tijdens diens presidentschap, maakte met zijn dictafoon opnames van vergaderingen met zijn voormalige baas. Het weekblad Le Canard enchaîné heeft de hand gelegd op enkele opnames en publiceert vandaag transcripten. De advocaat van Buisson bevestigt dat de opnames authentiek zijn.

Buisson, die in de jaren tachtig hoofdredacteur was van het extreem-rechtse weekblad Minute, wordt al jaren de architect genoemd van de steeds fellere anti-immigratiekoers tijdens de tweede helft van Sarkozy’s presidentschap. De opnames lijken die rol te bevestigen.

Tijdens een gesprek dat zou dateren van de dag dat Sarkozy enkele ministers verving (27 februari 2011) komt de bewindsman op Binnenlandse Zaken, Brice Hortefeux, ter sprake. „Hebben jullie geen bedenkingen bij Brice?” vraagt Sarkozy. „We houden allemaal van Brice”, reageert Buisson. Maar Hortefeux is volgens hem „te geremd” als het immigratie betreft. „Een deel van ons electoraat toont een zeker ongeduld.”

Aan het eind van het overleg belt Buisson met het rechtse dagblad Le Figaro om de belangrijkste besluiten door te geven. Hij suggereert in de kop uit te leggen wat het idee is van de ministerswissel: het aanpassen van het kabinet aan de omstandigheden na de ‘Arabische lente’. Le Figaro, die in handen is van senator Serge Dassault, een partijgenoot van Sarkozy, kopt een dag later: ‘De strategie van Sarkozy tegenover de uitdagingen van de Arabische wereld’.

Buisson erkent via zijn advocaat dat hij de opnames gemaakt heeft, naar eigen zeggen „om de volgende vergadering voor te bereiden”.

Kopstukken van Sarkozy’s UMP spreken van „verraad” door Buisson, die de opnames buiten medeweten van de president gemaakt zou hebben. Sarkozy zelf zou volgens zijn in Le Monde aangehaalde entourage „furieus” zijn.