Russisch topmodel eert gehandicapten in promo voor Paralympische Spelen

De werkzaamheden van het Russische topmodel Natalia Vodianova bestaan doorgaans uit poseren voor Calvin Klein, Louis Vuitton en Yves Saint Laurent. Maar met de Paralympische Winterspelen in aantocht vraagt ze zich hardop af: wat als ik niet meer zomaar vooruit kom?

De werkzaamheden van het Russische topmodel Natalia Vodianova bestaan doorgaans uit poseren voor merken als Calvin Klein, Louis Vuitton en Yves Saint Laurent. Maar met de Paralympische Winterspelen in aantocht vraagt ze zich in deze korte promofilm hardop af: wat als ik niet meer zomaar vooruit kom?

#Neverstop heet deze video. In een enorme uitgestorven loods zien we de mooie (overigens zwangere) Vodianova rennen in sportkleren en wapperende haren. Haar tekst:

“Ik ben altijd vooruit blijven bewegen. Ik stond nooit stil als ik kon lopen. En ik liep nooit als ik kon rennen. Maar wat als het moeilijk zou worden? Wat dan? Ik wil graag denken dat ik niet op zou geven en vooruit zou blijven gaan. Maar het is waarschijnlijker dat ik zou stoppen. Maar ik ken mensen die dat niet hebben gedaan.”

‘We willen de inspirerende kant van de Paralympische Spelen tonen’

Halverwege zien we dat hier een vrouw loopt met maar één been, en een prothese. Vodianova, die in het echte leven twee benen heeft, wil hiermee de vooroordelen te lijf gaan die mensen hebben over gehandicapten. Het model zet zich vaker in voor gezinnen die een gehandicapt kind hebben met haar eigen fonds, en dat is in Rusland hard nodig, zo legt ze uit tegenover Nowness:

“We wisten dat het stigma van gehandicapten in Rusland nog heel sterk is, dus we wilden de inspirerende kant van de Paralympische Spelen laten zien. De overgang naar een cultuur waarin iedereen wordt geaccepteerd in een land met een infrastructuur als Rusland zal veel tijd in beslag nemen. Het is een enorm land met veel moeilijkheid. Ik wil dat zoveel mogelijk Russen deze korte film zien, en ik hoop dat het ze in het hart zal raken.”

Natalia Vodianova: #Neverstop on Nowness.com

    • Annemarie Coevert