‘Russen nemen twee raketbases op de Krim over’

Oekraïense luchtmachtpiloten zitten op zandzakken bij de militaire basis van Belbek. Russische troepen vuurden hier gisteren waarschuwingsschoten af toen Oekraïense militairen probeerden de basis te benaderen. Foto AFP / Viktor Drachev

Op het Oekraïense schiereiland de Krim zijn vanochtend twee raketverdedigingsbases in beslag genomen door Russische troepen. Dat zegt het Oekraïense ministerie van Defensie tegen persbureau AFP.

Het zou onder meer gaan om een raketbasis in Evpatoria, aan de westkust van de Krim. De commandopost en het controlecentrum zijn nog wel in handen van Oekraïne, zegt de bron bij het ministerie.

Regeringsgebouw in Donetsk ontruimd na bommelding

Een regionaal regeringsgebouw in Donetsk, een stad in het oosten van Oekraïne, is ondertussen geëvacueerd door de politie na een bommelding. Dat meldt persbureau Reuters. Pro-Russische demonstranten hadden het gebouw sinds maandag bezet. De Russische vlag die sinds zaterdag aan het gebouw hing, is vandaag vervangen door die van Oekraïne.

Volgens een woordvoerder van de politie, tegenover Reuters, kwam er vanmorgen vroeg een melding binnen dat er een granaat in het gebouw lag. Daarop werd het gebouw ontruimd.

Update 12.43: er zou een mijn zijn gevonden in het regeringsgebouw. Dat zegt AP-correspondent Laura Mills.

Donetsk is een industriestad vlak bij de grens met Rusland. Het was als zijn thuisbasis altijd een electoraal bolwerk van Janoekovitsj, de pro-Russische president die eind vorige maand afgezet werd.

Het is een van de ongeveer zes steden in het oosten van het land waar dit weekend pro-Russische demonstraties waren. De demonstranten die het regeringsgebouw in beslag namen, eisten dat de banden met Kiev werden verbroken en dat ze de leiding kregen over politie en veiligheidsdiensten. De regering in de hoofdstad beschuldigt Rusland ervan achter de demonstraties te zitten, zodat er een excuus is voor militaire interventie.

‘Vannacht minder incidenten, hopelijk blijft het zo’

Volgens een hoge veiligheidsfunctionaris op de Krim zijn er de afgelopen nacht minder incidenten geweest dan in de dagen en nachten daarvoor. Hij zei te hopen dat er in gesprekken snel een uitweg voor de situatie wordt gevonden.

    • Peter Zantingh