Rehn uit zorgen over economieën Kroatië, Italië en Slovenië

Eurocommissaris Olli Rehn vorige maand tijdens een vergadering van de Europese Commissie. Foto AP/Geert Vanden Wijngaert

De economieën van Kroatië, Italië en Slovenië vertonen ernstige onevenwichtigheden. Dat blijkt vanmiddag uit de uitgebreide economische analyse die eurocommissaris Olli Rehn presenteerde. Elf andere landen, waaronder Nederland en Frankrijk, hebben volgens Rehn veel werk te doen om zwakheden in hun economie te verminderen.

De onderzochte lidstaten van de Europese Unie maken volgens Rehn wel voortgang in de aanpak van de zwakheden in hun economieën, maar de onevenwichtigheden zijn volgens de eurocommissaris over tien jaar opgebouwd. Hierdoor zijn ze niet eenvoudig weg te werken. De regeringen moeten de vooruitgang met grote inzet doorzetten, aldus de eurocommissaris.

‘Italië moet overheidsschuld aanpakken’

Italië moet van Rehn hard werken aan de hoge overheidsschuld en het matige concurrentievermogen. “Beide komen uiteindelijk voort uit de maar voortdurende matige groei van de productiviteit”, licht Rehn toe.

Kroatië moet van Rehn hard werken aan de afnemende export, de met schulden beladen bedrijven en de hard groeiende overheidsschuld. Het land moet volgens hem aanvullende bezuinigingen doorvoeren voor het einde van april.

Slovenië heeft het afgelopen jaar vooruitgang geboekt, erkent Rehn. Toch blijft hij bezorgd over het land. Spanje, dat vorig jaar ook in de problemen zat, heeft volgens de eurocommissaris afgelopen jaar wel genoeg progressie gemaakt om niet tot de meest zorgwekkende landen te behoren.

‘Nederland moet aandacht besteden aan schulden van burgers’

Nederland moet van Rehn aandacht besteden aan de hoge schulden van huishoudens. Begrotingscommissaris Rehn voorspelde vorige week nog wel een economische groei van 1,0 procent voor Nederland voor het komende jaar. Ruim hoger dan de 0,5 procent waar het kabinet eerder rekening mee hield.

De grootste economie van Europa, Duitsland, dient ervoor te zorgen dat consumenten hun portemonnee vaker gaan trekken. Ook aan de groei op de middellange termijn moet de regering van Angela Merkel aandacht besteden. Dat laatste is voor de tweede economie, Frankrijk, ook een punt van aandacht volgens Rehn. Dat land moet echter ook nog werken aan het te hoge tekort.

Rehn nam in zijn onderzoek naar de ‘macro-economische onevenwichtigheden’ zeventien landen onder de loep. Denemarken, Luxemburg en Malta hoeven van Rehn niet meer nader in de gaten te worden gehouden. De vier landen die noodhulp hebben gekregen, Griekenland, Cyprus, Portugal Roemenië, vallen overigens onder een ander programma.

    • Annemarie Coevert