Rechtszaak tegen journalisten Al Jazeera eind maart verder

Een Egyptische journalist in nikab heeft zichzelf symbolisch de mond gesnoerd. Foto AP / Amr Nabil

De Egyptische rechtszaak tegen journalisten van Al Jazeera en andere verdachten van samenzwering en hulp aan terroristen gaat eind deze maand verder. Dat meldt persbureau AFP. Tijdens de zitting vandaag liet een verdachte weten dat hij Egypte nooit zou verraden. De gedaagden klaagden tevens over hun behandeling in voorarrest.

Onder de verdachten is de Nederlandse correspondent Rena Netjes, die Egypte wist te ontvluchten. Ze wordt samen met de negentien andere gedaagden beschuldigd van hulp aan een terroristische organisatie. Zij zouden bovendien de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht.

Ook Nederlandse journalist aangeklaagd

Al Jazeera is volgens de Egyptische aanklager een platform voor de afgezette president Mohammed Morsi en zijn aanhangers van de Moslimbroederschap. Die organisatie is sinds eind vorig jaar verboden en wordt aangemerkt als terreurgroep. De tv-zender zegt dat de journalisten gewoon hun (journalistieke) werk deden.

Netjes werkt niet voor Al Jazeera, maar is wel een keer in het hotel geweest waar de journalisten van Al Jazeera English zaten. Aan BNR Nieuwsradio legde ze uit hoe het zover heeft kunnen komen dat ze wordt beschuldigd van lidmaatschap van de zogenoemde Marriott-cel:

“Daar had ik in december een afspraak gehad met een Sinaï-specialist van Al Jazeera, over zijn specialisme en waarom jihadisten nu meer naar het vasteland trekken.”

Journalisten: wij zij onschuldig

Onder de twintig aangeklaagde journalisten van Al Jazeera English zijn naast zestien Egyptenaren ook een Australiër en twee Britten. Enkelen van hen zitten nu vast in Egypte, zoals de Australische correspondent Peter Greste en het Egyptisch-Canadese hoofd van Al Jazeera English in Kairo, Mohamed Fahmy. Ze zeggen allen onschuldig te zijn.

    • Laura Klompenhouwer