Rapport over inlichtingen- en veiligheidsdienst uitgesteld

Hennis-Plasschaert en Plasterk tijdens het debat over het verzamelen van 1,8 miljoen metadata van telefoonverkeer door de Nederlandse veiligheidsdiensten de Tweede Kamer. Foto ANP / Valerie Kuypers

De publicatie van een gevoelig toezichtrapport over het werk van de AIVD en de MIVD is uitgesteld. Aanvankelijk zou aanstaande vrijdag, 7 maart, de presentatie plaatsvinden. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt tegen NRC.nl te verwachten dat het rapport nu volgende week komt.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten doet al sinds de zomer, en op verzoek van de Tweede Kamer, onderzoek naar het verzamelen van telecommunicatie door de Nederlandse inlichtingendiensten. En hoe en onder welke voorwaarden zij dit delen met partnerdiensten. De Kamer verzocht onderzoek te doen na de eerste NSA-onthullingen in juni vorig jaar. Aanvankelijk zou het rapport al in het najaar naar de Kamer worden gestuurd. Dit is verschillende malen uitgesteld.

Publicatie leidt mogelijk tot debat

Na publicatie worden er waarschijnlijk debatten over gevoerd gevoerd met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Het rapport zou gelijktijdig komen met de kabinetsreactie op het advies van de commissie-Dessens. Die adviseerde eind december om de inlichtingendiensten nieuwe macht te geven en tegelijkertijd het toezicht erop stevig te verbeteren.

Eind vorig jaar werden in NRC Handelsblad en nrc.next documenten van ex-NSA medewerker Edward Snowden onthuld waaruit bleek dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD inbreekt op internetfora om daar kwaadaardige software te installeren. Daarmee kunnen de data van alle gebruikers ongezien worden weggesluisd.

    • Laura Klompenhouwer