Stoere verdediger vertrekt na 15 jaar bij Barça

Carles Puyol is bezig aan zijn laatste seizoen bij Barcelona. Hij zal de geschiedenis ingaan als één van de meest succesvolle voetballers ooit.

Met zijn lange wapperende haren is Carles Puyol het prototype van een stoere verdediger. Vijftien jaar lang is de Catalaan het slot op de deur van FC Barcelona geweest. Puyol won alle mogelijke prijzen met de club die hij zijn voetballeven trouw is gebleven. Op zijn 35ste regisseert hij zijn eigen afscheid. Hij zet een stap opzij. Puyol maakte gisteren bekend dat dit zijn laatste seizoen in Camp Nou is.

Puyol speelde 593 wedstrijden in het shirt van Barça. Daarmee behoort hij samen met generatiegenoot Xavi Hernández tot de spelers de aan de basis stonden van het succesvolste elftal uit de voetbalgeschiedenis. Na het vertrek van Luis Enrique in 2004 werd Puyol aanvoerder van Barcelona. Puyol zoekt als verdediger altijd de grenzen op. In tegenstelling tot zijn technisch begaafde ploeggenoten moet hij het vooral van zijn fysieke kracht hebben. Zijn lichaam liet hem de laatste jaren steeds vaker in de steek.

Puyol heeft nog een contract tot medio 2016, maar dat dient hij dus niet uit. De centrale verdediger ziet in dat zijn zwakke knieën een handicap vormen in de absolute top. Puyol gaat de komende tijd bepalen of hij zijn loopbaan op een lager niveau nog voortzet. Mogelijk in Qatar of de Verenigde Staten. De verdediger zal hoe dan ook de geschiedenis ingaan als één van de succesvolste spelers ooit.

Het was de Nederlandse trainer Louis van Gaal die Puyol op 2 oktober 1999 in het eerste van Barcelona liet debuteren. Hij groeide al snel uit tot een vaste waarde bij zijn club en in het Spaanse elftal. Puyol won met Barcelona 21 prijzen waaronder zes landstitels en drie keer de Champions League. Met Spanje werd Puyol wereldkampioen in Zuid-Afrika en veroverde hij twee keer de Europese titel.