Punkmeisjes tegen fascistische gymleraar en apolitieke blondjes

Haat Sport is het aanstekelijke nummer dat de dertienjarige punkers Bobo en Klara componeren en dat als rode draad door We Are the Best! loopt. De assertieve Klara (met hanenkam) en jongensachtige Bobo (met brilletje en piekhaar) wonen in Stockholm. Het is 1982, een klasgenootje snauwt hun toe dat „punk al vijf jaar dood is”, maar het deert het eigengereide duo niet. Bobo en Klara zijn punk omdat ze zich eeuwige buitenbeentjes voelen, zowel thuis als op school, waar oppervlakkige, apolitieke blondjes de dienst uitmaken en de ‘fascistische’ gymleraar de pik op ze heeft.

In de openingsscène zit Bobo weggedoken op de bank terwijl om haar heen duffe volwassenen de verjaardag van haar moeder vieren. Regisseur Lukas Moodysson doet hier twee dingen die de stijl en toon van zijn film bepalen: alle volwassenen gedragen zich altijd kinderachtiger dan de tieners en hij filmt consequent vanuit het standpunt van de opstandige meisjes – terwijl het feest gaande is, zoekt zijn beweeglijke schoudercamera steeds Bobo op, die zich steeds ongelukkiger voelt te midden van al die infantiele volwassenen. Aan het eind van de scène vlucht zij naar haar kamer om weer eens heel lang met hartsvriendin Klara te bellen en zich te beklagen over haar moeder: „Jouw ouders zijn veel leuker.”

Met We Are the Best! keert Moodysson terug naar het begin van zijn loopbaan, naar de tijd van zijn doorbraakfilms Fucking Åmål en Together, tamelijk pretentieloze en toegankelijke feelgoodfilms die ver weg staan van zijn latere maatschappijkritische en wat al te didactische aanklachten als Lilja 4-ever, A Hole in my Heart en Mammoth. Moodysson heeft zijn plezier en optimisme hervonden, met dank aan de autobiografische strip van zijn vrouw Coco die aan de basis stond van We Are the Best!

Moodysson doet wat hij als geen ander kan: een sterk sfeerbeeld neerzetten vol sympathie voor de denkwereld van adolescenten, een overtuigende meisjesvriendschap schetsen, en dat alles opdienen met humor en een snufje drama – zo komt de vriendschap onder druk als beiden verliefd worden op de knapste jongen in een punkband.

Moodyssons amusante en aandoenlijke film gaat ook over vooroordelen. Terwijl Bobo en Klara door klasgenoten worden weggezet als rare lelijkerds vinden zij zelf de streng christelijke Hedvig een vreemd meisje. Maar als ze de engelachtige Hedvig beter leren kennen, blijkt dat zij misschien wel meer punkspirit heeft dan Bobo en Klara samen. En ze kan nog gitaar spelen ook.