PowNed wil bij VPRO, maar VPRO wil niet bij PowNed

PowNed heeft gevraagd of de omroep zich bij de VPRO mocht aansluiten, maar de VPRO weigerde. Dat bevestigt VPRO-directeur Lennart van der Meulen: „Op basis van de programma’s is samenwerking by far niet vanzelfsprekend.”

De stap is opmerkelijk omdat PowNed vindt dat andere omroepen als de VPRO te links zijn, met ‘vermomde welzijnswerkers’ als presentatoren. Voorzitter Dominique Weesie ontkent de weigering van de VPRO: „Zo specifiek heb ik dat niet gehoord. We praten op dit moment met alle omroepen, verder is daar nog geen zinnig woord over te zeggen.”

In april bepaalt het Commissariaat voor de Media welke omroepen zendtijd krijgen in de concessieperiode 2016-2020, op basis van de ledentelling. Het kabinet stelt dat de kleine aspirant-omroepen PowNed en WNL mogen blijven, als ze genoeg leden hebben, maar dat ze zich moeten aansluiten bij een grote omroep. PowNed heeft de benodigde 50.000 leden.

WNL gaat zich aansluiten bij Omroep MAX. Hoofdredacteur Bert Huisjes: „We willen een lichte samenwerking aan de achterkant.” Zal het Commissariaat zo’n losse fusie goedkeuren? Huisjes: „De Mediawet zegt niets over de invulling, dus het is sowieso maatwerk voor de minister.” WNL heeft 60.000 leden binnengehaald met een actie onder lezers van De Telegraaf.