Premier Oekraïne: Krim blijft bij ons, kan wel meer autonomie krijgen

Een Russische militair houdt de wacht bij het Oekraïense schip Slavutitsj in de haven van Sebastopol op de Krim. Foto AFP/ Filippo Monteforte

Het schiereiland de Krim moet bij Oekraïne blijven, vindt de nieuwe premier van het land Arseni Jatsenjoek. Wel kan het eventueel meer autonomie krijgen. Jatsenjoek deed zijn uitspraak in een interview met persbureau AP.

Een speciale werkgroep zou in het leven moeten worden geroepen om “in acht te nemen welke aanvullende autonomie de Krim zou kunnen krijgen”.

De premier ging in op de beschuldigingen die de Russische president Vladimir Poetin gisteren uitte. Poetin sprak van de afzetting van president Viktor Janoekovitsj als een “onwettige staatsgreep”. Jatsenjoek beschuldigt juist Poetin van de huidige crisis. Hij is het juist die de wet overtreedt:

“We kunnen niet bedenken waarom Rusland troepen op Oekraïense grond heeft. En het is duidelijk dat dit op persoonlijk bevel van Poetin is gebeurd. Dit is Oekraïens territorium en Rusland wil controle krijgen over de Krim. Maar ik zal nogmaals onderstrepen: we zullen ons best doen om de controle over Oekraïens territorium terug te krijgen. Het Russische leger zou terug moeten keren naar hun kazernes.

Wat er op de Krim is gebeurd, is onwettig en lijkt op een coup gesteund door de Russische regering en het Russische leger. De Oekraïense regering is legitiem. En laat ik meneer Poetin eraan herinneren dat deze regering door een constitutionele meerderheid van de Oekraïense parlementsleden werd gesteund met 371 stemmen. We zijn legitiem en moeten onze verantwoordelijkheden vervullen. We raden onze Russische partners sterk aan om relaties op te bouwen met de nieuwe regering.”

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek. Foto AP/ Andrew Kravchenko

‘Geen sprake van ruil met VS’

Jatsenjoek, door het parlement vorige week benoemd tot premier, ontkende in het interview verder berichten dat Oekraïne bezig zou zijn met de Verenigde Staten te onderhandelen over de plaatsing van Amerikaanse raketafweersystemen in ruil voor financiële hulp:

“We hebben geen gesprekken met de VS over welk soort inzet van militaire krachten dan ook.”

Hague wil ontmoeting tussen collega’s Oekraïne en Rusland

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft zijn Russische collega Sergej Lavrov aangespoord de nieuwe Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrij Desjtsjytsja te ontmoeten in Parijs in het kader van een diplomatieke oplossing voor het conflict in Oekraïne. Hague zei volgens persbureau AFP tegen verslaggevers dat “we alle diplomatieke inspanningen gaan leveren om Rusland en Oekraïne met de steun van andere landen op ministerieel niveau bij elkaar te brengen”.

Oekraïne krijgt grote lening van EU

De Europese Unie wil de komende paar jaar een steunpakket van elf miljard euro beschikbaar stellen om het in financiële problemen geraakte Oekraïne te steunen. Dat is een grote stap richting de 25 miljard die Kiev zegt nodig te hebben - en een veel grotere bijdrage dan eerder was toegezegd door de EU. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zegde het bedrag eerder vandaag toe in een persconferentie.

Onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso daarover:

“Oekraïne kreeg in november vorig jaar 610 miljoen euro aangeboden, dit bedrag is vele malen hoger. De EU pakt daarmee in feite de geopolitieke handschoen op die zij door Rusland toegeworpen heeft gekregen. Al zal de EU dat nooit zo zeggen. Voor Oekraïne is dit ook heel belangrijk. Het land is de Russische agressie tot nu toe zo veel mogelijk uit de weg gegaan. Maar om dat te kunnen blijven doen is het belangrijk dat de EU aangeeft het land niet te zullen laten vallen.”

    • Frank Huiskamp