PowNed wil bij VPRO, maar VPRO wil niet bij PowNed

PowNed-voorzitter en presentator Dominique Weesie in de studio van PowNews.
PowNed-voorzitter en presentator Dominique Weesie in de studio van PowNews. Foto ANP / Rick Nederstigt

PowNed heeft gevraagd of de omroep zich bij de VPRO mocht aansluiten, maar de VPRO weigerde. Dat heeft VPRO-directeur Lennart van der Meulen laten weten in een mail aan zakelijk directeur Roeland Mackloet van PowNed.

Van der Meulen in een reactie aan NRC:

“Op basis van de programma’s is samenwerking by far niet vanzelfsprekend. En voor een puur technische samenwerking kunnen ze zich beter bij de NTR aansluiten.”

De stap is opmerkelijk omdat PowNed vindt dat andere omroepen als de VPRO te links zijn, met ‘vermomde welzijnswerkers’ als presentatoren. Voorzitter Dominique Weesie ontkent de weigering van de VPRO:

“Zo specifiek heb ik dat niet gehoord. We praten op dit moment met alle omroepen, verder is daar nog geen zinnig woord over te zeggen.”

In de zomer adviseert het Commissariaat voor de Media aan de staatssecretaris welke omroepen zendtijd krijgen in de concessieperiode 2016-2020, op basis van de ledentelling. Het kabinet stelt dat de kleine aspirant-omroepen PowNed en WNL mogen blijven, als ze genoeg leden hebben, maar dat ze zich moeten aansluiten bij een grote omroep. PowNed heeft de benodigde 50.000 leden. Weesie: “We zoeken geen fusiepartner, maar een omroep waarmee we het kopieerapparaat en de loonadministratie kunnen delen.”

WNL gaat zich aansluiten bij Omroep MAX. Hoofdredacteur Bert Huisjes: “We willen een lichte samenwerking aan de achterkant.” Zal het Commissariaat zo’n losse fusie goedkeuren? Huisjes: “De Mediawet zegt niets over de invulling, dus het is sowieso maatwerk voor de minister.” WNL heeft 60.000 leden binnengehaald met een actie onder lezers van De Telegraaf.