Iemand nog interesse voor 15.000 Boekenweekgeschenken?

Wie biedt: 15.000 Boekenweekgeschenken van Tommy Wieringa, af te halen bij CPNB. Dit aantal is nog over na het faillissement van Polare vorige maand. De boekhandelketen had er 85.000 besteld voor de Boekenweek die vrijdag begint, maar kon ze niet meer betalen. De meeste exemplaren „vonden gretig aftrek” bij andere boekhandels, zegt CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer.

Dat is maar goed ook, anders had CPNB (stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) een strop gehad van bijna 60.000 euro. De boekhandel betaalt aan de stichting CPNB 0,68 euro per boekje.

Dat verlies zou bovenop een andere nog openstaande rekening komen: die voor het Boekenweekgeschenk van Tom Lanoye in 2012. Polare-eigenaar Paul Dumas weigert te betalen. Ten tijde van de Boekenweek in 2012 waren de winkels namelijk nog eigendom van Selexyz; een maand later was Selexyz failliet en had Dumas de winkels overgenomen.

„Nadat Selexyz failliet was gegaan verlegde CPNB haar facturen naar de individuele winkels. Wij vonden dat deze vordering moest worden ingediend in het faillissement van Selexyz”, zegt Dumas.

Vorige week deed de rechtbank uitspraak in een procedure die CPNB tegen Polare was begonnen. Dumas en Van Nispen lezen die verschillend. Volgens Dumas heeft de rechter besloten dat de losse winkels moeten bewijzen dat zij geen contractuele relatie hadden met CPNB.

Volgens Van Nispen tot Sevenaer heeft CPNB vanaf het begin aan individuele winkels gefactureerd en valt de rekening dus niet onder het faillissement van moederbedrijf Selexyz. „De rechter heeft ons volledig in het gelijk gesteld”, zegt hij. „Alleen hebben we daar niets aan omdat de winkels nu ook afzonderlijk failliet zijn. Het treurigste is dat mensen nu een boek bij Polare gaan kopen en niet weten dat ze geen Boekenweekgeschenk krijgen.”

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger