Oranje kansloos onderuit tegen Frankrijk

Het Nederlands elftal heeft vanavond een kansloze oefennederlaag geleden bij Frankrijk. In het Stade de France in Parijs dolf Oranje met 2-0 het onderspit.

Quincy Promes neemt het op tegen Lucas Digne en Franck Ribery tijdens de oefeninterland in Parijs.
Quincy Promes neemt het op tegen Lucas Digne en Franck Ribery tijdens de oefeninterland in Parijs. Foto Reuters / Benoit Tessier

Het Nederlands elftal heeft woensdag een kansloze oefennederlaag geleden bij Frankrijk. In het Stade de France in Parijs dolf Oranje met 2-0 het onderspit. Karim Benzema en Blaise Matuidi tekenden in de eerste helft op schitterende wijze voor de Franse goals. Oranje kwam de gehele wedstrijd nauwelijks tot concreet doelgevaar.

In totaal maakten liefst vier spelers hun debuut voor het Nederlands elftal. Quincy Promes en Jean-Paul Boëtius kregen van bondscoach Louis van Gaal een basisplaats, terwijl Karim Rekik en Davy Klaassen in de tweede helft hun opwachting maakten.

Benzema moeilijk bij te houden voor Oranje

Op een bemoedigende openingsfase na had Oranje eigenlijk de gehele wedstrijd nauwelijks iets in de melk te brokkelen. Frankrijk voerde de regie en drukte Nederland achteruit. Vooral Benzema, spits van Real Madrid, bezorgde de Nederlandse defensie handenvol werk. In de negentiende minuut leek de aanvaller de score te openen, maar Ron Vlaar wist op de doellijn op katachtige wijze Benzema’s kopbal te keren.

Het bleek uiteindelijk uitstel van executie. In de 32e minuut kreeg Benzema alsnog een treffer achter zijn naam. De aanvaller werd in de diepte weggestuurd en schoot de bal uit een moeilijke hoek, vanaf de rechterkant van het strafschopgebied, hard achter doelman Jasper Cillessen. Hoewel de bal veel snelheid had, ging de Ajacied niet geheel vrijuit.

Eerste Franse zege tegen Oranje in jaren

Op schitterende wijze verdubbelde Frankrijk vlak voor rust de score. Na balverlies van het Nederlands elftal kwamen de Fransen er op de tegenstoot razendsnel uit. Mathieu Valbuena behield op de rechterflank het overzicht en vond Matuidi in het strafschopgebied. De speler van PSG werkte de bal op even knappe als schitterende wijze met een halve omhaal achter Cillessen.

In de tweede helft had Oranje meer controle over de wedstrijd. De Fransen werden op iets meer afstand gehouden, al stichtte Nederland zelf weinig gevaar. De grootste kans van het tweede bedrijf, voor verdediger Raphaël Varane met een kopstoot, leverde geen treffer op. Door de vele wissels in de tweede helft ging het duel als een nachtkaars uit. Frankrijk won zodoende voor het eerst sinds 1997 van Oranje. (Novum)