Opstelten vreest niet voor positie na onthullingen in zaak Demmink

Minister Opstelten verlaat het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad.
Minister Opstelten verlaat het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad. Foto ANP/Martijn Beekman

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) denkt niet dat zijn positie in gevaar komt na de nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar oud-topambtenaar Joris Demmink, die wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige jongens.

Opstelten blijft erbij dat de Kamer goed is geïnformeerd, en laat in een reactie tegenover persbureau Novum weten dat hij vasthoudt aan eerdere verklaringen:

“Ik neem er gewoon kennis van, zoals het in de rechtsgang hoort. Ik hou vast aan wat mijn voorgangers en ik hebben geschreven aan de Kamer.”

Opstelten wees er eerder dit jaar nog op dat onderzoeken van de AIVD en de rijksrecherche nooit bewijs tegen Demmink hebben opgeleverd. Er is door het OM slechts ‘oriënterend onderzoek’ uitgevoerd, het OM zag volgens eerdere verklaringen nooit aanleiding voor een vervolgonderzoek.

‘Demmink is wel degelijk onderzocht door de politie’

Een oud-rechercheur verklaarde vanochtend voor de rechter-commissaris dat Demmink wel degelijk is onderzocht. Ook staatssecretaris Fred Teeven (VVD), toen officier van justitie, zou daarvan hebben geweten omdat hij inlichtingenofficier zou zijn geweest in het onderzoek naar Demmink. NRC-redacteur Marcel Haenen laat dit via Twitter weten vanuit de rechtbank:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Teeven gaf als OvJ opdracht tot huiszoekingen want er moest iemand bevorderd worden in Den Haag. Men wilde weten of er iets was, zegt Hoek.

Uit een deels ingewilligd Wob-verzoek van advocaat Martin de Witte, die een van Demminks vermeende slachtoffers vertegenwoordigt, blijkt dat in het Rolodex-onderzoek naast ex-topambtenaar Joris Demmink ook drie hoofdofficieren van justitie verdacht werden van seks met minderjarigen. Ex-agent Leen de Koter van de Amsterdamse politie zei dit vandaag in de rechtbank.

Haenen merkt op dat twee voormalige agenten tegenstrijdige verklaringen afleggen met betrekking tot de onderzochte personen in het Rolodex-onderzoek. Volgens voormalig hoofdinspecteur van de politie in Amsterdam Jaap Hoek, die het onderzoek destijds leidde, is de naam Demmink nooit voorgekomen in de zaak. Hij herinnerde zich ook niet dat drie officieren van justitie verdacht waren in deze zogenoemde Rolodex-zaak. Deze verklaring staat haaks op de uitspraken van De Koter:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen De naam Demmink heb ik in Rolodex onderzoek nooit gehoord, zegt Jaap Hoek die teamleider was in dit seksonderzoek.

Het Rolodex-dossier zou in handen zijn van de regiocoördinator van de Rijksrecherche, aldus Hoek. Hij heeft het zelf niet mogen inkijken:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Ex-agent Hoek vertelt dat Rob Aarts, regiocoördinator rijksrecherche het Rolodex dossier heeft. Hoek mocht het niet lezen. 2e Kamer vast wel

Het ministerie ontkent dat er op het ministerie documenten liggen over besprekingen rondom de beschuldigingen van Demmink, omdat hij nooit formeel verdachte is geweest.

Man in getuigenis: ik ben door Demmink misbruikt

Gisteren, tijdens het eerste getuigenverhoor in de zaak, zei een inmiddels 40-jarige man dat hij op 14-jarige leeftijd door Demmink was misbruikt. De jongen werd in Amsterdam destijds gedwongen te werken in jongensbordelen voor pedofielen, zo verklaarde hij. Zijn pooier chanteerde hem en bracht hem in contact met een hoogleraar aan de Vrije Universiteit die hem op zijn beurt weer toespeelde aan Demmink.

In totaal worden in de civiele procedure tegen Demmink negen getuigen verhoord, op verzoek van stichting De Roestige Spijker.

De verhalen over het misbruik van Demmink doen al sinds 1999 de ronde. In januari kwam er een wending in de affaire rond de oud-secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, toen het gerechtshof in Arnhem besloot dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek zou beginnen.

Het onderzoek werd stopgezet omdat er op dat moment maar één getuige was. Het hele onderzoek van twaalf ordners zal nooit worden vrijgegeven, omdat er veel namen van hooggeplaatste figuren in staan. De getuigenverhoren gaan maandag verder. Dan komt een voormalig stafmedewerkster van het ministerie van Justitie aan het woord.